Terug naar overzicht

Verslag doen in de Filipijnen

Hulporganisatie LokaalMondiaal benaderde de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost voor het project Beyond (y)our World. Het project werd gekoppeld aan de nieuwe minor Ontwikkelingsjournalistiek, waarin achttien derdejaarsstudenten zitten van de richtingen Fotografie, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen en Audiovisuele Vormgeving.

Acht studenten vlogen in de carnavalsvakantie naar de andere kant van de wereld. Onder hen student Grafisch Ontwerpen Tessa en Beeldende Kunst-student Tahné. Tien ‘thuisblijvers’ bleven in Nederland als buddy’s van de studenten in de Filipijnen. De reis leverde diverse journalistieke eindproducten op rondom het thema water, waaronder de webdocumentaire Tubig – Submerging Manila. Vandaag, op Wereld Waterdag, wordt de webdoc gelanceerd.

{mosimage}17 miljoen mensen

De kunststudenten verbleven ruim twee weken in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, om allerlei aspecten van het dagelijks leven vast te leggen. Het thema ‘water’ bedachten de kunststudenten zelf. ‘Water heeft vele kanten’, legt Tessa uit. ‘Drinkwater, waswater, de zee en rivieren, hygiëne, watermanagement.’ Tahné maakte reportages bij diverse brandweerkazernes en samen bezochten zij de opening van een nieuwe waterpomp.

Tahné: ‘Manilla is gigantisch. Er wonen 17 miljoen mensen, meer dan in heel Nederland.’ Berucht is de Smokey Mountain, een megagrote vuilnisbelt in Manilla waar complete gezinnen op wonen. Tahné: ‘Die berg heet zo omdat de mensen daar leven van hergebruik van afval. Houtafval wordt bijvoorbeeld verbrand tot houtskool, wat dan weer verkocht kan worden. Door die brandjes rookt die berg altijd.’

Tekenles

Ter plekke werkten Tessa en Tahné ook samen met de Nederlandse organisatie Young Focus, die kinderen lesgeeft die anders nooit onderwijs zouden krijgen. ‘In hun gebouw op Smokey Mountain hebben we aan een groep van kinderen tussen de 5 en 12 jaar tekenles gegeven. Sommige van hen waren nog nooit naar school geweest!’

Het meest indrukwekkende vond Tahné haar bezoek aan de sloppenwijk San Juan. ‘Daar is op Eerste Kerstdag een hele grote brand geweest en de gevolgen zag je nog steeds. De brandweer kon er nauwelijks bijkomen. Het ergste van alles is nog dat de brand waarschijnlijk is aangestoken door de grondeigenaren zelf. Om de mensen die daar wonen weg te krijgen.’

Shopping mall

De studenten benadrukken dat de studiereis niet alleen draaide om het vastleggen van ellende. Tessa: ‘Er is veel armoede, maar een paar medestudenten zijn ook de duurste wijk van Manilla ingedoken om daar naar watergebruik te kijken. Ook zijn er reportages gemaakt in een grote shopping mall, in de haven en in een waterpretpark.’ Tessa: ‘Ik heb zestien gigabyte per dag gevuld. Er was eigenlijk té veel te zien en te doen.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?