Terug naar overzicht

Avanslectoren over hervorming Jeugdzorg

{mosimage}Vertrouwen

Het Jeugdzorg-stelsel in Nederland wordt tussen 2012 en 2015 hervormd. Alle verantwoordelijkheden voor Jeudgzorg worden per 1 januari 2015 overgeheveld van rijk en provincie naar de gemeente. Avanslectoren Hooghiemstra en Verharen geven in hun lectorale redes hun visie hierop.

Ze beschouwen de hervormingsoperatie als een kans. Er is al veel veranderd, maar tot nu toe zonder voldoende resultaat, vinden de Avanslectoren. Het denken over het functioneren van gezinnen moet helemaal anders. Gezinnen en hun omgeving kunnen meer zelf dan Jeugdzorg denkt. Geef ze meer vertrouwen, zeggen de lectoren.

Gezinnen centraal

Erna Hooghiemstra stelt in haar rede gezinnen centraal. Ze wijst op het risico dat ‘het gewone’ in de complexe hervorming van de Jeugdzorg uit beeld verdwijnt. Ze pleit daarom voor het stellen van een hoger doel dat rechtdoet aan de gezinslogica. Wat doen gezinnen zelf nu al goed in het dagelijkse gezinsleven? Wat geeft hen kracht?

Lisbeth Verharen zoomt in op de rol van de sociale professionals. Zij ondersteunen gezinnen bij hun alledaagse opgaven. Verharen verkent de drijfveren, uitdagingen en opvattingen van hen rondom de veranderingen in de Jeugdzorg. Professionals moeten volgens Verharen vooral de ruimte krijgen.

De lectorale redes zijn op vrijdag 19 april in het hoofdgebouw van Avans in Den Bosch. Vanaf 15.00 uur is de ontvangst, om 15.30 uur begint het programma. Kijk hier voor meer informatie. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?