Terug naar overzicht

CMD’er bouwt super compacte flipperkast

Bij Bram stond jarenlang een flipperkast op zolder. Toen hij vorig jaar in het kader van jeugdsentiment internet afstruinde voor een nieuw exemplaar, bleken ze verrassend prijzig. Bram: ‘Voor een nieuwe flipperkast betaal je gemakkelijk 4.000 euro. Tweedehands zijn ze goedkoper, maar vaak erg beschadigd.’

{mosimage}Dubbelklappen

Dan maar zelf eentje maken, dacht Bram. Tegelijkertijd kreeg hij bij zijn studie de opdracht om een experience in a box te maken. Oftewel, twee vliegen in één klap: ‘Alleen moest de box 40 x 40 x 40 cm zijn. Om daar toch een flipperkast in te kunnen maken, heb ik besloten ‘m dubbel te klappen. Als je de doos opent, krijg je dus een speelveld van 80 x 40 cm. Ik moest wel wat elektriciteitsdraden buitenom leggen en aan één kant is de doos open. Maar het is gelukt.’

Via internet tikte hij tweedehands de typische flipperkastattributen op de kop als flippers,  targets en de veer om de speelballen mee te lanceren. Voor de aanschaf van het benodigde hout kwam zijn bijbaan goed van pas: ‘Ik werk bij een bouwmarkt en kon daar gratis resthout meenemen en op de verf kreeg ik korting.’

{mosimage}Flipperkastballen

Iets minder soepel verliep het verwerven van misschien wel het belangrijkste onderdeel: de speelballen zelf. Bram: ‘Ik had echte flipperkastballen aangeschaft maar die waren te groot en te zwaar. Daar schoot ik allemaal deuken mee in de wanden.’ De oplossing vond hij uiteindelijk in de speelgoeddoos van zijn broer van vroeger: metalen knikkers.

Na een half jaar zwoegen, heeft hij de flipperkast werkend gekregen. Via twee rijen met lampjes houdt de flipperkast de score bij. Voor elke keer dat je een target raakt en 10 punten behaalt, gaat er een groen lampje branden. Heb je er daar tien van dan gaat er een rood lampje branden. ‘Maar punten scoren is vrij lastig. Ik heb laatst een vrijdagavond met vrienden gespeeld en die hadden na drie ballen hoogstens 10 of 20 punten.’

Meer weten over het bijzondere project? Check de blog van Bram. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?