Terug naar overzicht

Moordenaars blijven altijd schuldig

‘Toen Jasper S. werd gearresteerd vanwege de moord op Marianne Vaatstra gingen in haar dorp de vlaggen uit’, vertelt docent en regisseur Sofie van der Vleuten. ‘Dat is toch een vreemde reactie? Dat mensen vieren dat de dader van een moord is gepakt. In het toneelstuk zit ook een scène die daar aan refereert.’

{mosimage}Levertraan draait om de jonge Anton die in zijn jeugd een meisje heeft vermoord. Nadat hij zijn straf heeft uitgezeten, probeert hij zijn leven op te pakken. Maar niet iedereen uit zijn omgeving is bereid hem die tweede kans te geven. ‘Zij zien hem nog als dader’, aldus Van der Vleuten. ‘Hoe lang blijf je schuldig nadat je je straf heb uitgezeten? Dat soort thema’s komen aan bod in het toneelstuk.’

Onderweg naar Morgen

Van der Vleuten speelde zelf in enkele commercials en had ooit een rolletje in Onderweg naar Morgen. Tegenwoordig richt ze zich vooral op regisseren. Ze kwam op het idee voor een toneelstuk op Avans toen ze collega Jeroen Flamman tegen het lijf liep. ‘Ik kwam erachter dat hij toneelstukken schrijft. Het is natuurlijk zeldzaam dat je twee docenten hebt die zich bezighouden met toneel. Dan zou het gek zijn om daar niks mee te doen.’

Verlegen meisje

In totaal zijn er 28 eerste- en tweedejaarsstudenten die het toneelstuk gebruiken als beroeps praktijk ervaring. ‘Zeg maar de korte stage die studenten in het eerste en tweede jaar volgen’, legt Van der Vleuten uit. ‘Normaal loop je mee op een kindercrèche of train je een voetbalteam, maar studenten konden dus ook aan dit toneelstuk meewerken.’

Volgens Van der Vleuten valt er namelijk genoeg te leren: ‘Je werkt in teamverband, verdiept je in het thema van het toneelstuk en leert op te treden voor veel mensen. Stel dat je een onzeker, verlegen meisje bent. Dan is dit natuurlijk het ideale podium om met die eigenschap aan de slag te gaan.’

Talent

De onervarenheid van sommige studenten wil overigens niet zeggen dat er weinig talent zat in het bij elkaar geraapte groepje. Van der Veuten: ‘Daar was ik wel verbaasd over. Natuurlijk hadden we studenten die bijvoorbeeld op een dansacademie hadden gezeten of heel goed gitaar konden spelen. Maar ook studenten van wie ik het niet verwachtte, bleken ontzettend goed te kunnen zingen.’

Levertraan wordt uitgevoerd op 11 april om 19.30 uur en op 12 april om 16.00 uur en 19.30 uur. De eerste twee uitvoeringen zijn bedoeld voor eerstejaarsstudenten. Vrijdagavond kan iedereen terecht. De toegang is gratis. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?