Terug naar overzicht

‘Wat is dit voor raar spel?’

Vorige week deden 98 studenten mee aan de World Game van O.S. Earth, ook wel de World Peace Game genoemd. Een educatief spel, dat studenten leert nadenken over het creëren van oplossingen voor wereldproblemen.

{mosimage}De bedoeling van het spel is dat er binnen een tijdsbestek van 3,5 uur dertig virtuele jaren worden nagebootst. In deze jaren moeten doelstellingen worden bereikt om de situatie van de wereld op verschillende vlakken te verbeteren.

Teams

De studententeams worden in teams getest op hun vermogen om in korte tijd samen te werken, en beslissingen te nemen op basis van een rol die zij moeten spelen. De teams bootsen verschillende corporaties na, als Non Governmental Organisations, regionale organisaties of onderwijsinstellingen. Ook worden ze tussendoor beoordeeld op verschillende criteria. Hoe realistisch, effectief of origineel is een oplossing, en hoe zit het met de samenwerking met andere groepen?

Aan het begin van de middag blijkt het nog best een verwarrend en pittig spel, maar volgens docent en organisator Jonathan van Melle is het juist goed om in de war te zijn. ‘Hiermee begint het leerproces. Je ziet dat je elkaar nodig hebt om te bereiken wat je wilt, je leert samenwerken.’

Geslaagde middag

{mosimage}Eerstejaarsstudent Asian Business Studies, Corry Foppes, is erg enthousiast over de World Game. ‘Het is erg leuk, maar vooral ook heel leerzaam. Dit spel geeft mij een goed beeld van hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.’

Ook Jil Schütz en Kertu Tutt, beiden eerstejaars International Business and Management Studies, vinden de middag geslaagd. ‘Eerst hadden we zo iets van, wat is dit nou weer voor raar spel? Het is best ingewikkeld, we moesten moeilijke beslissingen maken. Daardoor kregen we wel echt de kans om alles vanaf een andere kant te zien. We vinden het een interessante en leerzame dag.’

Grote opkomst

Ook Van Melle is tevreden. ‘Het evenement is niet verplicht, maar toch zijn er ontzettend veel studenten op komen dagen. We hebben veel positieve geluiden gehoord. Er zijn dus absoluut plannen om dit volgend jaar weer te organiseren.’ [MB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?