Terug naar overzicht

Zelf shampoo en scrub maken

{mosimage}Speeddate

Onder leiding van vrouwelijke techniekstudenten krijgen de scholieren de kans om volop vragen te stellen tijdens een speeddate-sessie.

Ze experimenteren met het maken van een eigen shampoo en scrub en er is een uitstapje naar Waterschap Aa en Maas waar de meiden een rondleiding krijgen. Tot slot duiken ze Den Bosch in om de stad te verkennen door middel van een social media-speurtocht. De dag is afgesloten met een diner.

Oriëntatie

Kim Heijmans uit 5 havo vindt het zeker een meerwaarde hebben om naar de meidendag te gaan. ‘Deze dag is voor mijn oriëntatie heel goed. Ik weet al bijna zeker dat ik Civiele Techniek bij Avans wil gaan doen, maar deze dag bevestigt dat nog maar eens extra. Daarnaast is het erg leuk en gezellig om andere meiden te leren kennen die een studie in de techniek willen gaan doen.’

Minderheid

Stichting Meidendag organiseerde deze ‘ladies only-dag’, omdat vrouwen flink in de minderheid zijn bij technische studies. Gemiddeld 50 procent van de instromende hbo’ers bestaat uit meiden, maar bij de technische opleidingen ligt dat gemiddelde op nog geen 19 procent.

{mosimage}Luchtig

Dat percentage mag dus flink omhoog. Zeker als het aan organisator Renske Overman ligt. ‘Door een combinatie van leerzame, luchtige activiteiten proberen we jonge meiden enthousiast te maken voor techniek. We merken dat dit goed werkt: vooral de workshops en teambuilding-activiteiten lopen lekker. Zo leren de meiden elkaar kennen en krijgen ze een idee waar ze tijdens de opleiding mee te maken krijgen. Deze manier van voorlichten werkt veel beter dan een saaie presentatie met droge informatie.’

Of het evenement volgend jaar weer plaats zal vinden durft Overman nog niet te zeggen. ‘We gaan binnenkort een effectmeting doen van de afgelopen vier jaar. Daarna kijken we of het mogelijk is om komend jaar weer zo’n dag te organiseren.’ [MB]

Kijk voor foto’s en een filmpje van deze dag op de Facebookpagina van Punt!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?