Terug naar overzicht

Avanslector: ‘Hier is sprake van reli-wraak’

{mosimage}Werdmölder, lector Jeugd en Veiligheid bij Avans, vergelijkt in zijn opiniestuk de moord op de 25-jarige Britse soldaat met de manier van werken bij eerdere zaken van eerwraak en bloedwraak. ‘Het gaat in alle gevallen om straf en vergelding, voortkomend uit haat, leed en eerverlies. De daders, in dit geval radicale moslims, werpen zich op als lid van een groep. De persoon of personen die schande zouden hebben gebracht over het gezin, de familie of groep moeten hun daad of daden met de dood bekopen. In eerwraak- en bloedwraakzaken gaat er meestal een familieberaad aan vooraf. Wie eerwraak pleegt, wacht aanzien en bewondering binnen de eigen gemeenschap.’

Maximale publiciteit

‘Er is sprake van een weloverwogen beslissing, een terreurdaad met maximale publiciteit. De boodschap moet doorklinken tot in de verste uithoeken van het voormalige koloniale imperium. Het Britse leger zal en moet zich terugtrekken uit landen met een moslimbevolking. De reactie van de moslimwereld op de brute aanval is tot nu toe verdeeld: van “moedig” tot “verraad aan de islam”’, schrijft de Avanslector.

Het hele artikel is hier te lezen. [AR]


Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?