Terug naar overzicht

Avansstudent gekroond voor labonderzoek

{mosimage}Amanda Kleefman, eerstejaarsstudent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Breda, mocht afgelopen maand de Zilveren Vlam in ontvangst nemen; een prijs van de Nederlandse Vereniging van bioMedische Laboratoriummedewerkers.

Amanda kreeg de prijs voor haar afstudeerverslag van haar stage bij de mbo-opleiding Analist Klinische Chemie. Op het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis onderzocht Amanda onder andere het verouderingsproces van bloed buiten de koelkast en de compatibiliteit tussen serum en plasma.

Zes uur buiten de koelkast
Zo ontdekte ze dat je bloed na centrifugeren (zodat de bloedcellen naar de bodem zakken) liefst zes uur buiten de koelkast bewaren. ‘Zo hoef je bij een patiënt bijvoorbeeld niet twee keer op een dag bloed af te nemen’, legt Amanda uit.

Ook adviseerde ze het gebruik van een bepaald buisje dat gelijk de machine in kan om het bloed te analyseren. ‘Eerst gebruikte het Catharina Ziekenhuis ook buisjes waarin het bloed één uur moet stabiliseren voordat het onderzocht kan worden. Dit scheelt natuurlijk tijd.'

Mederwerkers van het klinisch laboratorium waren onder de indruk van Amanda’s indrukwekkende experimenten: ze kreeg de hoogste beoordeling ooit. Amanda studeerde af met nét geen 10. Het Summa Laboratorium nomineerde Amanda dan ook voor de Zilveren Vlam.

{mosimage}Scheikundeproefjes

Op de middelbare school vond Amanda scheikundeproefjes wel fascinerend, maar dat ze werken in een laboratorium zó leuk zou vinden, had ze niet kunnen voorspellen. ‘Toen ik aan de mbo-opleiding begon, wist ik niet wat ik ermee wilde. In het derde jaar koos ik voor de richting ‘Analist klinische chemie’ en toen ik bloeide helemaal op. Het was allemaal zo interessant!’

Prikrondes en bloed verzamelen

De ambities van Amanda zijn daarna alleen maar gegroeid. ‘Met een mbo-opleiding doe je vooral het routinewerk; prikrondes in het ziekenhuis, buisjes in en uit een machine halen en kijken of waarden afwijken. En als een malle bloed verzamelen als er een spoedtransfusie plaats gaat vinden.’

Amanda is namelijk zo zeker geworden van een carrière in het laboratorium dat ze nu de opleiding Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek bij Avans volgt. ‘Hogeropgeleiden zijn deskundig op een bepaald gebied, bijvoorbeeld een speciale stolling van het bloed of endocrinologie; dan onderzoek je hormonen en stoornissen van de klieren.’

Zilveren Vlam
Jaarlijks reikt de Nederlandse Vereniging van bioMedische Laboratoriummedewerkers (NVML) de prijs uit aan de best afgestudeerde student van het middelbaar en het hoger laboratoriumonderwijs. Amanda: ‘Het zou natuurlijk erg leuk zijn als ik over vier jaar ook de prijs als beste hbo’er in ontvangst mag nemen. Dat is in ieder geval een mooi streven.’ [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?