Terug naar overzicht

Britten niet afgeschrikt door collegegeld

{mosimage}Sinds september 2012 is het collegegeldtarief in het Verenigd Koninkrijk verhoogd naar maximaal 10.400 euro per jaar. Daardoor begonnen er dit collegejaar minder studenten dan normaal aan een opleiding. De forse tariefverhoging leidde tot een daling van het aantal aanmeldingen met 5,5 procent ten opzichte van 2011.  

Herstel

Maar na die dip lijkt er aankomend collegejaar sprake van herstel. Het aantal aanmeldingen stijgt met 2,5 procent ten opzicht van 2012, meldt BBC News. Hoewel er nog steeds minder studenten aan een opleiding beginnen dan in 2010 en 2011, zou dat kunnen betekenen dat het hoge collegegeldtarief studenten niet blijvend afschrikt.

Studenten raken gewend aan kosten

In de Nederlandse discussie over het afschaffen van de basisbeurs is de grote vraag onder politici hoeveel studenten niet meer gaan studeren als ze hun studiebeurs moeten lenen. Het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) van de Universiteit Twente zegt al jaren dat studenten op de lange termijn gewend raken aan de kosten en gewoon gaan studeren als ze dat graag willen. Daarbij verwijzen de onderzoekers vaak naar buitenlandse voorbeelden.  

Zorgen over toegankelijkheid

Onderwijsminister Bussemaker onderschrijft dat standpunt en verwacht dat het aantal eerstejaars na een lichte daling weer zal aantrekken. Maar veel oppositiepartijen zijn bang dat er blijvend minder havisten en vwo’ers zullen kiezen voor het hoger onderwijs. Ook de Vereniging Hogescholen maakt zich zorgen over de toegankelijkheid.  

Studenten konden zich tot 24 maart inschrijven bij een universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Daarna kunnen ze nog toegelaten worden, maar alleen als de opleiding plaatsen over heeft. De aanmeldingscijfers kunnen daardoor nog stijgen, maar naar verwachting niet veel. De Britse studentenvakbond NUS noemt de cijfers een goede indicatie, maar wil nog niet reageren. [PV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?