Terug naar overzicht

Kunstacademie moet internationaler

Naast de HBO-Monitor 2012 is er ook een speciale Kunstmonitor verschenen afgelopen week. Afgestudeerden van het cohort 2010-2011 beantwoordden voor het onderzoek vragen omtrent tevredenheid over de opleiding en arbeidsmarktintrede.

Uitdaging en samenhang

De kunstacademie scoort goed op de mate van uitdaging en samenhang in het studieprogramma. De alumni zien hun opleiding als een goede basis om zich verder te ontwikkelen en een grote meerderheid (73 procent) zou opnieuw voor dezelfde opleiding kiezen.

{mosimage}Een opvallend lage score heeft de kunstacademie echter op de ‘internationale oriëntatie’. Slechts 19 procent van de ondervraagde alumni vond dat aspect voldoende in hun studie. Femke den Boer, academiedirecteur van AKV|St. Joost, neemt de lage score op het internationale aspect serieus. ‘Dit is Avansbreed een aandachtspunt. Al jarenlang wordt hier laag op gescoord. Het is zeker een ambitie van AKV|St. Joost om dit te verbeteren.’

Definitie

Maar de directeur vraagt zich wel af wat precies de definitie is van internationale oriëntatie: ‘Verstaan de alumni hieronder alleen studeren in het buitenland? Want je moet hierbij ook meerekenen: excursies of studiereizen en gastcolleges van buitenlandse docenten. Nadeel van deze Kunstmonitor is ook dat alleen de bachelors zijn onderzocht en juist onze masters zijn heel internationaal georiënteerd.’

Niet betrouwbaar genoeg

De Kunstmonitor vindt Den Boer overigens niet betrouwbaar genoeg om ‘meteen maar beleid op te gaan baseren’. ‘Met een responspercentage van onder de 30 procent kan ik niet zeggen dat deze resultaten nou heel erg betrouwbaar zijn. Het is bovendien een groep afgestudeerden van drie jaar geleden, ondertussen is er op onze academie alweer van alles veranderd.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?