Terug naar overzicht

Studenten ontwerpen paracetamolfabriek

{mosimage}Multidisciplinair
Eerstejaarsstudenten van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) hebben onderzoek gedaan naar paracetamol. Op basis van gezamenlijke gegevens ontwierpen de studenten in tien weken zelfs een complete fabriek.

De studenten van de opleidingen Chemie, Chemische Technologie (major Biobased TeCh) en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek onderzochten de effecten van het mis- en gebruik van de pijnstillers. Ook analyseerden ze de zuiverheid van paracetamoltabletten en maakten de pijnstiller met biologische uitgangsstoffen. De studenten voerden de multidisciplinaire opdracht uit voor het fictieve bedrijf ORGAvans.

Risico's
De academie streeft naar een duurzame productie van medicijnen waarbij ook de risico’s van het gebruik goed in kaart worden gebracht. De uitkomst van de verschillende onderzoeken geeft aan dat langdurig gebruik van een kleine overdosis paracetamol slecht kan zijn voor de lever. De dosering van paracetamol in tabletten moet daarom mogelijk aangepast worden.

'Chemici hebben laten zien dat de synthese van paracetamol relatief gemakkelijk, efficiënt gaat en goed gemonitord kan worden met relatief eenvoudige analysetechnieken als spectrometrie, smeltpuntbepalingen en scheidingsmethoden', aldus ATGM-docent Kees Rodenburg. 'Azijnzuur is een belangrijke uitgangsstof bij het maken van het medicijn. Gezamenlijk hebben de studenten gewerkt aan een manier voor biobased productie hiervan, én aangetoond dat dit haalbaar is.'

Complete fabriek

De Chemisch Technologen hebben vervolgens de onderzoeksresultaten gebruikt als input voor de constructie en berekening van een fabriek. 'Met deze gegevens zou – na gedegen procestechnologische studie – een complete fabriek ontworpen kunnen worden die relatief goedkoop de pijnstiller produceert voor de Benelux.'

Rodenburg: 'Van de huidige paracetamolfabrieken zijn nauwelijks gegevens bekend waarmee het ontwerp en resultaat door de studenten geverifieerd worden. Daarom is het des te belangrijker om het resultaat serieus te bestuderen.' [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?