Terug naar overzicht

‘Ze hebben me aan het lijntje gehouden’

De student zegt dat hij te laat was omdat hij de grootste moeite had met het vinden van een afstudeeropdracht. ‘Ik ben vorig jaar augustus al begonnen met het zoeken naar een stageplek waar ik een afstudeeropdracht kon uitvoeren. Ik heb maandenlang gesolliciteerd maar kreeg constant afwijzingen.’ Volgens de student is dit een vorm van overmacht. ‘Ik ben ruim op tijd begonnen met zoeken maar heb gewoon heel veel pech gehad.’

{mosimage}Geen uitzondering

De examencommissie is het daar niet mee eens. ‘De andere studenten hadden niet zo veel moeite met het vinden van een stageplek. Zij hebben hun opdracht wel gewoon op tijd ingeleverd. We hebben gedurende de afstudeerperiode pas na een paar maanden vernomen dat deze student zoveel moeite had met het vinden van een stageplek. Dit had hij beter moeten communiceren met school.’ Het College van Beroep is het daar mee eens.

Toch blijft de student van mening dat hij er niets aan kan doen. ‘Na een sollicitatie heb ik een maand moeten wachten voordat ik iets hoorde en werd afgewezen. Ze hebben me daar aan het lijntje gehouden, terwijl ze in het gesprek lieten doorschemeren dat het wel wat kon worden.’

Eerder beginnen

De student wil nu eerder beginnen. ‘Ik wil de startperiode van mijn afstudeeropdracht vervroegen naar de zomervakantie.’ De examencommissie stelt dat september en januari zijn vastgesteld als beginperiode zodat er vanuit de opleiding de beste begeleiding kan worden gegeven. ‘In de zomer is er nauwelijks begeleiding vanuit school. Docenten hebben ook vakantie. We kunnen dus geen uitzondering maken.’

‘Ik heb het gevoel dat mijn bezwaren niet worden meegenomen. Naast dat ik nu studievertraging oploop, levert deze situatie mij ook financiële problemen op. Ik moet gewoon collegegeld betalen tot ik aan mijn afstudeerperiode kan beginnen, terwijl ik niet eens meer naar school hoef’, aldus de student.

Ongegrond

Het College vindt het onvoldoende bewezen dat er sprake is van overmacht en heeft het beroep ongegrond verklaard. De student kan dus pas na de zomer beginnen met zijn afstudeeropdracht. [MB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?