Terug naar overzicht

‘Bedrijven moeten technici beter betalen’

Veel technici gaan op zoek naar een nieuwe baan als manager, blijkt uit een enquête van het detacheringsbureau. Daardoor doen de in Nederland schaarse technici niet meer waar ze voor opgeleid zijn. Yacht moet steeds vaker mensen uit het buitenland halen, zegt directeur Dick Koopman.  

{mosimage}Salarisprobleem

Bij jongeren in de technische sector speelt het salarisprobleem minder dan bij ouder personeel. Nieuwelingen zetten salaris vaak pas op de vijfde plaats van hun prioriteitenlijst, achter bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling en het verkrijgen van expertise. Als de technici ouder worden en langer meedraaien, krijgen ze vaak meer vaste lasten waardoor salaris stijgt naar de eerste plaats.

'Toch zijn ze in hun hart techneut', zegt Koopman. 'En een passie mag ook geld opleveren. Daarom zou het goed als bedrijven deze mensen met behoud van salaris weer een technische baan aanbieden.'

Techniekpact

De overheid wil meer technici opleiden in Nederland en investeert 800 miljoen in het zogeheten Techniekpact: een samenwerking tussen overheid, het onderwijsveld en het bedrijfsleven. Koopman is blij met het initiatief, maar gelooft dat het pas op de lange termijn iets oplevert, terwijl er volgens hem vandaag al praktische oplossingen nodig zijn.  

Harm Beertema van de PVV begrijpt niet waarom bedrijven niet beter hun best doen om technici vast te houden. 'De overheid investeert miljoenen in het opleiden van deze mensen. Houdt het bedrijfsleven ons soms voor het lapje?', vroeg hij zich af in de Tweede Kamer.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?