Terug naar overzicht

Beste idee: studenten laten nadenken

Vincent van Mullekom, docent aan de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) in Den Bosch, heeft het beste duurzame idee van Avans. Door zijn studenten te laten brainstormen over duurzaamheid, bracht hij een stroom aan nieuwe kennis en ideeën op gang.

Het Expertisecentrum Duurzame Innovatie (EDI) kroonde hem donderdag tijdens het Duurzaamheidscafé op Avans in Breda als winnaar van de wedstrijd ‘Het Beste Duurzame Idee voor Avans’. Hij werd gekozen uit 35 inzendingen. Als prijs kreeg Van Mullekom een oplader op zonne-energie voor zijn smartphone.

Voor een vak dat de docent geeft aan tweedejaarsstudenten TBK, viel een paar weken geleden last minute een door hem uitgenodigde gastspreker uit: ‘Omdat ik erg bezig ben met duurzaamheid, heb ik die vrijgekomen twee uur aangegrepen om mijn studenten in groepjes te laten brainstormen over duurzame ideeën voor de EDI-wedstrijd.’

Draaideuren
Diverse bruikbare ideeën kwamen er uit de brainstormsessie. Van Mullekom: ‘Hele goede dingen, zoals sensoren op deuren of van de automatische draaideuren op Avans duwdeuren maken en daarmee meteen nieuwe energie opwekken. Maar ook: lessen beter inplannen. Een student die vijf keer per week voor één college naar Avans komt, dat is niet duurzaam.’

Het EDI vindt het goed dat de docent zijn studenten aan het werk heeft gezet. ‘Hij heeft zo een optimaal kenniseffect gecreëerd’, legt EDI-directeur Willem den Ouden de ietwat bijzondere keuze voor deze winnaar uit. ‘Nu hebben we een hele waslijst aan ideeën binnengekregen, veel meer dus dan dat de docent zelf één idee zou insturen. We gaan diverse plannen in de praktijk onderzoeken.’

Moestuin
Het EDI hield de wedstrijd dit jaar voor het eerst. Het expertisecentrum schreef de wedstrijd uit omdat Avans de ‘Duurzaamste Hogeschool van Nederland’ wil worden. Voorbeelden van ingezonden ideeën waren een moestuin op het dak van Avans, duurzame/eerlijke telefoons en laptops voor docenten en meer papieren in plaats van plastic verpakkingen in de kantine.

Volgens een vorige week gepubliceerde lijst heeft Avans overigens nog wel wat werk te verzetten voor de titel van ‘Duurzaamste Hogeschool’ bereikt wordt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?