Terug naar overzicht

‘Maatschappelijke dienplicht heeft toekomst’

{mosimage}In een vandaag verschenen opiniestuk signaleert Dick Bosch, docent bij de opleiding Integrale Veiligheid in Breda, dat Defensie vanwege leegloop, bezuinigingen en een afnemend draagvlak nieuwe paden moet bewandelen. Bijvoorbeeld die van een maatschappelijke dienplicht. Bosch haalt een aantal redenen aan waarom die dienstplicht een goed idee is.

Onvoldoende betrokkenheid

‘Een reden om te onderzoeken of maatschappelijke dienplicht ingevoerd kan worden, is het feit dat er onvoldoende betrokkenheid is in ons land. Het lijkt er op dat er weinig binding is in Nederland. Indien we er met zijn allen in slagen de jongeren te verbinden door samenwerken,  omgaan met chaos, disciplinaire aanpak bij het bestrijden van rampen en calamiteiten, dan bouwt de BV Nederland aan een potentieel wat nadien een leven lang kan worden aangesproken.’

Veiligheidsbesef

‘De alternatieve dienplicht kan helpen allochtonen een stem te geven en de integratie van “twee kanten” te benaderen. Ook vraagt men zich af of de Nederlandse samenleving wel op een goede wijze kan omgaan met (de dreiging van) geweld en met mogelijke slachtoffers ook bij calamiteiten in eigen land. Is het veiligheidsbesef nog wel “verankerd” in de samenleving? Hoe ga je om met teleurstellingen? De dienstplicht kan de bevolking hier op voorbereiden’, schrijft Bosch.

Geld besparen

'In de zorg, het onderwijs en maatschappelijke dienstverlening zijn veel handen nodig die het werk kunnen doen. Niet het allermoeilijkste werk, maar wel werk dat essentieel is voor het in stand houden van de verzorgingsstaat. De jongeren in de maatschappelijke dienplicht zouden hier een invulling aan kunnen geven en zo de eigen Nederlandse samenleving  geld  besparen. Gewoon extra handen, die werkdruk van professionals kunnen verlichten.’

Het hele opiniestuk is vandaag te lezen in BN DeStem.  [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?