Terug naar overzicht

Studenten maken nieuwe kerststal Sint-Jan

Opgezette kamelen

In de weken rondom kerst komen mensen uit alle windstreken de kerststal bewonderen. Het is een schouwspel met levensgrote opgezette beesten, zoals paarden en kamelen, maar ook een grote groep menselijke beelden. Die laatste waren echter aan vervanging toe. Derdejaarsstudenten van de opleiding Autonome Beeldende Kunst (BK) in Den Bosch gaan nu nieuwe figuren maken.

Keramiekwerkplaatsmeester Berrie van Beers begeleidt het project. ‘De poppen die het kerkbestuur nu gebruikt zijn echt een beetje oud en versleten. Ze zijn gewoon op. En dus vroeg het kerkbestuur van de Sint-Jan aan ons als keramiekafdeling om nieuwe beelden te maken.’

{mosimage} 

Etalagepoppen

Om te beginnen verzamelde Van Beers een dozijn etalagepoppen, waarvan de hoofden en handen werden afgezaagd. Die lichaamsdelen worden nu in de keramiekwerkplaats door de kunststudenten opnieuw gemaakt. Een andere groep BK-studenten beschildert de gezichten en handen. De rest van het lichaam zit straks in de kerststal verstopt onder kleding.

In totaal maken de studenten achttien nieuwe poppen: Jozef, Maria en Jezus natuurlijk, de drie koningen, herders en nog wat andere figuren daaromheen, zoals een zittende fluitspeler. Van Beers: ‘De studenten hebben zelf gekozen wie welk figuur ging maken. Zo hangt er vanaf het begin op elke etalagepop een briefje met twee namen: van de student en van de uitgebeelde figuur. Anders halen we ze door elkaar.’

Ringbaardje

De kunststudenten hebben van het kerkbestuur van de St. Jan alle vrijheid gekregen. Van Beers: ‘Elk gezicht is daardoor anders. Elke student legt een persoonlijke stijl en techniek in zijn of haar werk.’ Dus wie de kerststal in Den Bosch komt bezoeken moet niet raar opkijken van Jozef met hip kapsel en dito ringbaardje. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?