Terug naar overzicht

Antwerpen zoekt Nederlandse juffen

Basisscholen in Antwerpen hebben talloze onvervulde vacatures. Om het nijpende tekort op te lossen, zoekt de stad in Nederland naar leerkrachten die de grens over willen steken.

Antwerpen doet zijn best om Nederlandse docenten enthousiast te krijgen voor het Vlaamse onderwijs, meldt dagblad De Morgen vandaag. Hard nodig, want de stad zal in 2020 rond de 3.500 vacatures in het onderwijs hebben, terwijl er maar 1.800 leerkrachten afstuderen. De grootste problemen ontstaan op basisscholen.

Koudwatervrees
Volgens Emmy Proost, afdelingshoofd Algemeen onderwijsbeleid van de stad Antwerpen, hebben veel Nederlanders last van ‘koudwatervrees’. Op 8 oktober organiseert Antwerpen daarom een dag waarop nieuwsgierige docenten kennis kunnen maken met het Vlaamse onderwijs. ‘Dan zullen zij zien dat het hier goed toeven is.’

Een buitenkans voor sommigen, want de banen liggen in Nederland niet voor het oprapen. Al jaren wordt er gewaarschuwd voor een dreigend lerarentekort, maar dat is er nog steeds niet – zeker niet in het basisonderwijs. Veel recent afgestudeerde leraren moeten genoegen nemen met tijdelijke contracten of invalbaantjes.

Geen optie
‘Hoewel Antwerpen erg dichtbij is, zien onze studenten tot nu toe Vlaanderen niet als een optie’, reageert Cally Bruschinski, academiedirecteur van de Pabo in Breda, in De Morgen. ‘De landsgrens is toch meteen een culturele barrière.’

Afgestudeerden van een Nederlandse pabo kunnen niet één, twee, drie lesgeven aan Vlaamse scholieren. Proost: ‘Vaak moeten ze ook in het Frans kunnen lesgeven. Verder zullen ze wat bijscholing nodig hebben, bijvoorbeeld over de Vlaamse topografie.’ Dat gaat waarschijnlijk in samenwerking met Nederlandse hogescholen gebeuren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?