Terug naar overzicht

‘Arabieren niet klaar voor democratie’

Verkiezingen hebben geen zin als stamdenken de sociale orde blijft domineren, zegt Avansdocent Youssef Azghari in een opiniestuk dat afgelopen vrijdag verscheen in NRC Handelsblad.

Wat vele Egyptenaren en Syriërs aan de wereld laten zien is niet dat de islam gewelddadig is, maar dat de meeste Arabieren, van welke religie dan ook, gevangen zitten in een vastgeroeste stammenmentaliteit, betoogt Youssef Azghari in zijn opiniestuk. ‘Elke verandering in het politieke systeem gaat in bijna alle Arabische landen gepaard met geweldsuitbarstingen.’

‘Elke verandering in het politieke systeem gaat in bijna alle Arabische landen gepaard met geweldsuitbarstingen’

Dictatuur van de sterkste
‘Gebrek aan tolerantie en respect voor minderheden leidt altijd tot dictatuur van de sterksten. In Arabische landen is dat al eeuwenlang schering en inslag. Arabieren zijn nu eenmaal niet gewend te luisteren naar minderheden met minder geld, minder status of minder macht. Laat staan naar mensen met een ander geloof, dat niet afkomstig is van het monotheïstische gedachtengoed. Deze arrogante houding zit diep in de Arabische cultuur verankerd en dateert van ver voor de islamitische jaartelling.’

Azghari vindt het tijd worden dat de Arabische wereld haar minderheden leert koesteren. ‘Het zal nog een tijd duren voordat Arabieren, hetzij christen of moslim of anderszins, kunnen omgaan met de democratie zoals wij die in het Westen kennen. Arabieren zijn namelijk ernstig verslaafd aan hun stammenmentaliteit. Niemand denkt zelf na, men doet wat de stamleider zegt.’

Afrekenen met stamdenken
Het wordt tijd dat Arabieren hun brein eens gebruiken in plaats van slaafs de groepsnorm te volgen, eindigt Azghari zijn opiniestuk. ‘Reken af met stamdenken, pas dan zal democratie werken.’

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?