Terug naar overzicht

Avans scoort weer goed in Elsevier

In de nieuwe ranglijst van weekblad Elsevier laten twee kleine hogescholen alle andere ver achter zich. Het zijn NHTV Breda en de Gereformeerde Hogeschool. Ook Avans scoort wederom goed.

Elk jaar geeft Elsevier een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen grote hogescholen, middelgrote hogescholen en specialistische hogescholen om de vergelijking iets eerlijker te maken.

Avans scoort het best
Van de middelgrote hogescholen scoort Avans het best: bij 28 van de door Elsevier genoemde 39 opleidingen zijn de studenten bovengemiddeld tevreden. Onder de grote hogescholen presteert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen goed, waar twintig van de 61 opleidingen boven het maaiveld uitsteken.

NHTV Breda en de Gereformeerde Hogeschool zijn klein. Ze hebben respectievelijk elf en vijf opleidingen. Maar de studenten zijn daar wel bovengemiddeld enthousiast. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête, waar Elsevier gebruik van maakt.

Slecht nieuws voor Inholland
De ranglijst is minder goed nieuws voor de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Inholland. Bijna de helft van hun opleidingen scoort in de studentenenquête onder het gemiddelde. Ook de opleidingen van Fontys, de Hogeschool Rotterdam en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden scoren vaker onder- dan bovengemiddeld, maar die hogescholen hebben een groter reservoir aan ‘gemiddeld’ scorende studies.

Elsevier heeft voor het samenstellen van de ranglijsten gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête tevreden zijn over hun ‘studie in het algemeen’. Vragen over bijvoorbeeld docenten, gebouwen, lesprogramma en roosters, zijn niet meegewogen.

Score per opleiding
Maar een totaalscore zegt nog niets over de afzonderlijke studies. Daarom heeft het voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per opleiding. Zo blijkt Inholland de nummer twee voor de studie facility management en is de Hogeschool Utrecht de nummer één in small business en retail management.

Morgen op deze site een overzicht van goed en minder goed scorende opleidingen van Avans volgens Elsevier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?