Terug naar overzicht

Blowen voor beter onderwijs

D66 wil een miljard euro extra investeren in onderwijs. Om dat te betalen wil de partij onder meer softdrugs legaliseren, blijkt uit de tegenbegroting die gisteren is gepresenteerd.

In de aanloop naar de algemene beschouwingen willen de liberaal-democraten laten zien wat voor financiële keuzes zij zouden maken als ze in de regering zaten. In 2014 wil D66 geen zes miljard, maar vier miljard bezuinigen op de totale Rijksbegroting, om in latere jaren alsnog op zes miljard euro besparingen uit te komen.

Volgend jaar zou de partij een half miljard euro extra aan onderwijs willen uitgeven, een bedrag dat uiteindelijk oploopt tot één miljard per jaar. Als er een leenstelsel komt, waar D66 voor pleit, komt er nog meer geld bovenop.

300 miljoen euro aan belanstinginkomsten
Om deze en andere investeringen te betalen, wil de partij niet alleen bezuinigen op de gezondheidszorg en het belastingstelsel ‘vergroenen’, maar ook softdrugs legaliseren. Dat laatste zou jaarlijks driehonderd miljoen euro aan belastinginkomsten opleveren.

Punt. Of had jij nog wat?

Anon

Softdrugs legaliseren pleit ik als VVD'er al lang voor. Jammer dat de VVD zo veel op liberale punten laat liggen. En nee, ik heb geen zin in een VVD flame war, daar is dit artikel niet voor. Maar wat betekent 'het belastingstelsel vergroenen'?

2013-09-25 11:52:29

Meer lezen?