Terug naar overzicht

Extra stageplekken voor Bossche HBO-V’ers

Studenten HBO-Verpleegkunde (HBO-V) in Den Bosch kunnen sinds kort stage lopen op zogeheten leerafdelingen binnen zorgorganisatie Vivent. HBO-V doet al jaren aan leerafdelingen (een alternatieve stagevorm) om zowel studenten als werkveld te bedienen.

Vivent is een zorgorganisatie in Den Bosch, die onder andere thuiszorg en kraamzorg biedt, maar waar ook enkele verpleeghuizen en een kinderdagverblijf onder vallen. Vivent was al een stage-partner van Avans, maar sinds kort gebeurt die samenwerking ook in de vorm van zogeheten ‘leerafdelingen’.

Alternatieve stagevorm
Een leerafdeling is een alternatieve stagevorm. ‘Bij een reguliere stage krijgt de stagiaire vaak een-op-een-begeleiding’, legt Frank Koppejan van de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) uit. ‘Een gewone stage verloopt volgens vaste protocollen, alles is al geregeld en vastgelegd. De student loopt mee en voert uit, en heeft dus een volgende rol.’

‘Binnen een leerafdeling werken meerdere stagiairs, van verschillende niveaus, op een enkele begeleider. Er is ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, om innovatief te zijn. De stagiairs krijgen meer uitdaging en zijn zelfstandiger, maar tegelijk wordt er ook veel samengewerkt.’

Mbo-scholieren
Bij Vivent gaan de mbo-scholieren van het Koning Willem I College samenwerken met de HBO-V’ers van Avans. Op elke leerafdeling gaan tien stagiairs werken. Medewerkers van Vivent hebben extra training gehad om de studenten en scholieren goed te kunnen coachen.

Leerafdelingen zijn overigens niks nieuws. HBO-V biedt de alternatieve stagevorm al jaren aan. ‘Maar de vraag ernaar vanuit het werkveld blijft groeien’, vertelt Koppejan. ‘Er zijn nu vijftien instellingen waar onze studenten op leerafdelingen kunnen werken, door heel Brabant. Dat zijn ziekenhuizen zoals het Amphia in Breda en het Franciscus in Roosendaal, maar ook een groot verpleeghuis als De Wever in Tilburg. Vivent in Den Bosch is nu aan dat rijtje toegevoegd.’

Behoefte aan meer stageplekken
Het werkveld snakt er om en ook vanuit het onderwijs en de student is er altijd behoefte aan meer stageplekken in de zorgsector. Voor een HBO-V-diploma moet een student namelijk 2.300 uur beroepspraktijkervaring achter de rug hebben. Verpleegkundestudenten lopen in alle studiejaren stage. Koppejan: ‘In het derde en vierde jaar zelfs het hele jaar, vier blokken lang, minimaal drie dagen per week.’

Punt schreef in december over een wanhopige oproep die er werd gedaan vanuit de opleiding Fysiotherapie voor meer stageplekken. Koppejan: ‘Voor de opleiding Fysiotherapie heeft AGZ ook geprobeerd leerafdelingen op te zetten, maar dat kwam niet van de grond. De beroepspraktijk is daar op de een op andere manier toch iets traditioneler.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?