Terug naar overzicht

Braboneger: ‘Ze moeten gewoon hun bakkes houen’

Net nu het debat over discriminatie volop woedt rondom Zwarte Piet komt FNV Horeca met een campagne rondom de Braboneger. De filmpjes leiden tot veel discussie.

Antidiscriminatieorganisaties zijn woedend op de campagne van FNV die is bedoeld om jongeren die in de horeca werken te betrekken bij de naderende cao-onderhandelingen.

‘Dat een vakbond zijn naam aan een term als Braboneger verbindt, is zeer discutabel’

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam noemt de campagne geen slimme zet, zeker gezien de ’toch al hevige Zwarte Pietendiscussie’. ‘Dat een vakbond zijn naam aan een term als Braboneger verbindt, is zeer discutabel’, zegt directeur van het grootste discriminatiemeldpunt Jessica Silversmith in De Telegraaf van donderdag.

Stereotype uitvergroot
Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de FNV-campagne ‘een stereotype zonder duidelijke reden uitvergroot’. De Braboneger staat volgens een woordvoerder volkomen los van het doel van de campagne, die niet gaat over discriminatie in de horeca, maar over arbeidsvoorwaarden.

Ook antidiscriminatiebureau Radar is kritisch. ‘Het woord neger wordt gebruikt zonder toegevoegde waarde. Dit kan voor veel mensen als belediging gelden’, aldus een woordvoerder in de krant.

Bekend bij een jonge doelgroep
FNV Horeca geeft in De Telegraaf toe dat de Braboneger, die bekend is van filmpjes op Youtube, niets te maken heeft met het doel van de campagne. ‘We hebben hem ingehuurd omdat hij bekend is bij een jonge doelgroep. Dat zijn de mensen die we willen bereiken’, reageert voorzitter Ben Francooy. Overigens zijn de antidiscriminatieorganisaties wel laat met hun kritiek, de campagne loopt al sinds begin oktober.

De Braboneger  zelf snapt hij de ophef niet: ‘Die bureaus hebben blijkbaar gewoon niks te doen’, zegt hij tegen Omroep Brabant.

‘Sinterklaas wordt wit geschminkt’

De Braboneger vindt de ophef rondom de Zwarte Pieten-discussie sowieso ‘veels te ver’ gaan. ‘Ik kom zelf uit Suriname, maar op Curaçao vieren ze bijvoorbeeld ook gewoon Sinterklaas. De pieten worden daar in allerlei kleuren geschminkt, ook zwart. En Sinterklaas wordt daar dan wit geschminkt’, legt hij uit aan Omroep Brabant. ‘Ze moeten gewoon hun bakkes houwen hier, want daar maalt ook niemand erom, het hele eiland doet mee.’

Punt. Of had jij nog wat?

Anon

Ik ken hem inderdaad van die filmpjes van Youtube, geniale kerel. Wist niet dat hij student aan Avans is. Dat gezeur over discriminatie gaat veel te ver. Tolerantie is niet alleen van blank naar donker, maar ook andersom.

2013-10-28 08:55:14

Bert

Geniale vent, die Braboneger! Zegt gewoon precies waar het op staat, al dat gejank altijd maar over discriminatie. Tuurlijk is discriminatie iets slechts, maar je kan het ook overdrijven.

2013-10-25 11:42:36

Meer lezen?