Terug naar overzicht

Eenvoudig frauderen bij tentamens UvA en VU

De Onderwijsinpectie vraagt de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) om opheldering na berichten dat frauderen bij tentamens wel erg eenvoudig is. ‘We spreken ze binnenkort even aan’, liet een woordvoerder vrijdag weten.

Op Twitter had een student van de VU geschreven dat hem bij een tentamen niet om een ID was gevraagd.  Stadszender AT5 maakte vervolgens een filmpje waaruit blijkt dat het bij de UvA relatief gemakkelijk is om zomaar tentamen te doen. Zo zouden ouderejaars, grote broers of wiskundewonders in principe de tentamens kunnen maken waar studenten zelf moeite mee hebben.

‘Deze berichten zijn voor ons reden om wellicht de regels aan te scherpen’, laat een woordvoerder van de UvA weten. Op dit moment zijn studenten verplicht hun ID te laten zien als surveillanten daar om vragen. Maar dat is bij de verslaggever van AT5 niet gebeurd.

Bij de VU staat in de regels dat studenten zich bij een tentamen altijd moeten legitimeren. ‘Dat is in dit geval mis gegaan, en daar zullen we het dan ook over hebben’, aldus een woordvoerder van de VU.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?