Terug naar overzicht

Op gesprek bij studentenpastor

Breda is een ontmoetingsplek voor studenten rijker: ZuiderZin Breda. Een plek waar studenten terecht kunnen om te ontspannen maar ook voor diepgang. Studentenpastor Niels den Toom staat open voor een gesprek over alles wat hen bezighoudt.

Tijdens je studententijd ontdek je andere kanten van jezelf, ontmoet je veel nieuwe mensen en maak je belangrijke keuzes die mogelijk invloed hebben op de rest van je leven. Inspirerend en spannend maar dat kan soms ook moeilijk zijn. ZuiderZin houdt zich daarom bezig met dit soort vragen. Studentenpastor Niels den Toom: ‘Zo’n soort organisatie bestaat nog niet in Breda. Avans Flow heeft wel activiteiten die hierbij aansluiten, maar die zijn alleen voor Avansstudenten. Wij zijn er voor alle Bredase hbo-studenten.’

Op verhaal komen
‘Daarnaast hebben wij meer aandacht voor zingeving en ontmoeting met andere studenten. Hiermee proberen we ook iets van de eenzaamheid onder studenten te bestrijden’, vervolgt Den Toom. Hij omschrijft ZuiderZin als een plek waar studenten zichzelf kunnen zijn, tot rust kunnen komen en hun verhaal kwijt kunnen. ‘Over dromen, wensen, teleurstellingen, fascinatie en motivatie. Maar ook over je verleden en je toekomst.’

Wat wil ik?
Studenten kunnen met de meest uiteenlopende (levens)vragen bij Den Toom terecht. Is er leven na de dood? Hoe vul je je toekomst in? Ook over problemen op de opleiding of thuis gaat hij met studenten in gesprek. Hiervoor kunnen zij natuurlijk ook bij een psycholoog of een studentendecaan terecht. ‘Je zou kunnen zeggen dat studenten bij mij terecht kunnen met levensvragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’ ‘Ook met expliciete vragen over geloof en religie, maar daar hoeft het niet over te gaan’, benadrukt Den Toom. ‘Ik wil een vertrouwensfiguur zijn voor studenten, ik heb ambtelijke zwijgplicht.’

Roze lunch
ZuiderZin Breda organiseert activiteiten waar je jezelf, anderen en dus ook andere culturen kunt ontdekken. Denk aan filmavonden, een identiteitstraining of een filosofiecursus. Maar ook bijvoorbeeld een Eat & Meet-bijeenkomst waar studenten tegen een goedkoop tarief kunnen aanschuiven om te eten en andere studenten te ontmoeten. ‘We gaan kijken of we dit iedere donderdagavond kunnen doen, dan kunnen studenten net voor het stappen bij ons terecht.’ Ook is ZuiderZin de behoefte onder studenten aan het onderzoeken naar een zogenoemde ‘roze lunch’ waarbij homo- en biseksuele studenten met elkaar kunnen praten over hun ervaringen. ‘Zij blijken in veel steden nog geen thuis te hebben.’

Midden in de binnenstad van Breda, achter de winkelmuren ligt de ontmoetingsplek verscholen. Op de website van ZuiderZin Breda vind je meer informatie over studentenpastor Niels den Toom, cursussen, en andere geplande evenementen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?