Terug naar overzicht

‘Selecteer op talenten, niet op centen’

De Socialistische Partij wil voorkomen dat slimme studenten extra moeten betalen voor excellentieprogramma’s. Ga daar niet mee experimenteren, waarschuwt Kamerlid Jasper van Dijk.

Het kabinet wil namelijk een experiment starten met hoger collegegeld voor honourstrajecten. Daarvoor zouden universiteiten en hogescholen bijna 4.000 euro collegegeld mogen vragen: twee keer zoveel als het gewone collegegeld. ‘Daarmee werpt Bussemaker een drempel op voor studenten uit lagere inkomens’, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Je moet niet selecteren op centen, maar op talenten.’ Bij de behandeling van de onderwijsbegroting zal Van Dijk een voorstel doen om het experiment te schrappen.

Oplopende studiekosten
Ook de PvdA heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over het experiment. De studiekosten moeten niet te hoog oplopen, vindt Bussemaker haar eigen partij. Als er straks een leenstelsel komt en de ov-studentenkaart wordt versoberd, wordt het wellicht te veel om ook nog het onderwijs duurder te maken. Juist daarom rekent SP’er Van Dijk op de steun van de PvdA, laat hij weten. Maar collega Mohammed Mohandis (PvdA) houdt de boot af. Hij wil wachten tot Bussemaker haar voorstel voor het experiment aan de Tweede Kamer voorlegt.

Schizofreen
Het experiment is vooral een wens van VVD en CDA. Minister Bussemaker was er aanvankelijk weinig enthousiast over. Het zou te omslachtig zijn om te controleren of de honoursprogramma’s wel een hoger collegegeld rechtvaardigen. Bovendien ‘is het nu al moeilijk om er meer dan een paar studenten voor geïnteresseerd te krijgen’, zei ze tegen de Tweede Kamer. Als de programma’s duurder worden, komen er misschien nog minder studenten op af. De minister was er dus tegen, stelt Van Dijk. ‘Het is nogal schizofreen dat zij het experiment nu zelf voorstelt.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?