Terug naar overzicht

Afschaffen basisbeurs niet om studenten te pesten

Minister Bussemaker vertelde de Tweede Kamer gisteren wat ze zou willen doen met de opbrengst van het leenstelsel: kleinere onderwijsgroepen, meer lectoren, intensiever onderwijs. Maar haar pleidooi haalde weinig uit.

Waarom wil minister Bussemaker de basisbeurs afschaffen en studeren duizenden euro’s duurder maken? ‘Niet om studenten te pesten, maar om geld te hebben om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren’, zei ze gisteren.

Sterke argumenten
Maar dat heeft ze al vaker gezegd en de steun voor haar leenstelsel lijkt ver weg, nu GroenLinks zich er steeds verder van distantieert. Om de oppositie alsnog over de streep te trekken, moest ze met sterkere argumenten komen. Daarom gaf ze gisteren een paar voorbeelden van mogelijke bestedingen.

Groepsgrootte verkleinen
Ze zou bijvoorbeeld de groepsgrootte in het tweede jaar van bacheloropleidingen willen verkleinen van gemiddeld 22,5 studenten naar vijftien studenten, zoals bij de university colleges. Dat kost jaarlijks zo’n 170 miljoen euro, stelde ze. Of neem de excellentieprogramma’s in het hoger onderwijs: daarvoor is eigenlijk zo’n vijftien miljoen euro per jaar nodig.

Meer geld voor praktijkgericht onderzoek
Ook voor het praktijkgericht onderzoek in het hbo zou er meer geld zijn. Met vijftig miljoen euro extra kunnen er volgens Bussemaker honderd nieuwe lectoren en bijbehorende onderzoeksgroepen komen. En dan blijft er nog geld over om het budget van NWO voor praktijkgericht onderzoek te verhogen.

‘Het zijn maar een paar voorbeelden, maar wel voorbeelden die mij aanspreken’, aldus Bussemaker. ‘Dit is het soort beleid dat wij nodig hebben voor het hoger onderwijs in de toekomst en dat we nu niet kunnen betalen.’

Stop met voorbereiden leenstelsel
Het kon de ChristenUnie niet overtuigen. De partij diende een motie in om te stoppen met de voorbereiding van het leenstelsel. In de Eerste Kamer is immers geen meerderheid voor Bussemakers plannen en daarom kan ze er beter geen tijd aan verspillen.

Bussemaker informeerde of ze haar plannen soms eerst bij de Eerste Kamer moest indienen en dan pas bij de Tweede Kamer. ‘Dan ga ik daar het debat voeren en kom ik daarna hier terug.’

Leenstelsel in masterfase?
De SGP zocht een middenweg. ‘De SGP ziet op dit moment te weinig perspectief voor het leenstelsel in de bachelorfase van de opleiding’, aldus Kamerlid Roelof Bisschop. Daarmee liet hij de deur open voor een leenstelsel in de masterfase.

Het was voor andere partijen te laat om daar serieus op te reageren en ook minister Bussemaker nam de opmerking voor kennisgeving aan. Wordt vervolgd.

Punt. Of had jij nog wat?

henk123

Elke week: - er is een tekort van 200 miljoen in het onderwijs *een moment later - het kabinet geeft 400 milj EXTRA aan brussel om brussel haar begroting te dekken - PvdA wil meer geld voor ontwikkelingssamenwerking - GL vraagt om een windmolen WHY

2013-11-01 23:04:53

Meer lezen?