Terug naar overzicht

Geen vrijstelling ondanks werkervaring

Een deeltijdstudent Accountancy diende een verzoek in voor vrijstellingen toen hij zich inschreef bij Avans. Hij kreeg er twee niet, daarom tekende hij beroep aan. ‘Ik beheers de praktijk waarschijnlijk beter dan wat er in de boeken staat.’

De Bredase student voert tijdens de zitting van het College van Beroep voor de Examens (COBEX) telefonisch verweer; hij heeft eerder aan Avans gestudeerd en volgde toen dezelfde vakken als dit studiejaar. ‘De inhoud van de vakken komen niet meer overeen’, stelt de examencommissie. De student reageert telefonisch: ‘Dat argument gaat niet op. In de boeken die ik dit studiejaar aan heb geschaft, staat dezelfde stof!’

‘Ik beheers de praktijk waarschijnlijk beter dan wat er in de boeken staat’

6 jaar werkzaam
De examencommissie kan een student een vrijstelling verlenen om verschillende redenen. Studenten kunnen op grond van het bezit van een akte, diploma of getuigschrift ook een gooi doen naar een vrijstelling. De student geeft aan al ruim zes jaar werkzaam als accountant. ‘Ik beheers de praktijk waarschijnlijk beter dan wat er in de boeken staat. Daarbij heb ik verschillende cursussen gevolgd om up–to–date te blijven. Lijkt me toch dat dat voldoende bagage is.’

Ook is het mogelijk om een verklaring van Elders Verworven Competenties (EVC) door een gecertificeerde instelling in te dienen. De bewijslast hiervan ligt bij de student. De examencommissie zegt niet in het bezit te zijn van de betreffende documenten, ook de student onderschrijft dit: ‘Ik begreep bij de intake dat dit geen haast had. Als het moet, kan ik mijn werkgever dit vandaag nog laten ondertekenen.’

Voortentamen
Tijdens de zitting benoemt de rechter van het COBEX een andere optie die in de OER staat omschreven. Hierin staat dat als de student de bewijsstukken niet kan overhandigen er een mogelijkheid is om een zogenoemd voortentamen te maken. Indien behaald, kan dit worden beschouwd als vrijstelling. ‘Is dat een optie?’, vraagt ze.

‘Die mogelijkheid was er inderdaad. Maar dat is niet in ons opgekomen. We hebben enkel gekeken naar het verzoek zoals ingediend door de student’, legt de examencommissie uit. Op verzoek van de rechter wordt de zaak aangehouden en gaat de examencommissie in beraad om de student mogelijk alsnog het voortentamen af te laten leggen.

Punt. Of had jij nog wat?

Jolanda van Bentum-van Dijk

EVC kan alleen " voor de poort" plaatsvinden. Ook is er geen sprake van " ik kan dit door mijn werkgever vandaag nog laten ondertekenen". Bij EVC bouwt een kandidaat op basis van de landelijke beroeps competenties een portfolio met bewijsstukken op.

2013-11-12 19:09:16

Meer lezen?