Studenten ontraden zonnepanelen

100.000 euro; dat zou het moeten kosten om Avansgebouwen te voorzien van zonnepanelen. Bredase economiestudenten onderzochten de investering en adviseren: niet doen!

Eén van de doelstellingen van Avans: elk jaar 2 procent bezuinigen op het gebruik van energie. Economiestudenten bekeken daarom of zonnepanelen op daken van Avansgebouwen mogelijk rendabel zijn.

277 panelen
    Met 100.000 euro kan de hogeschool 277 panelen plaatsen op de daken van de Bossche Onderwijsboulevard, de Hogeschoollaan en de Lovensdijkstraat in Breda. Studenten berekenden dat bij de goedkoopste leverancier (ZEN) een zonnepaneel 298,32 euro per stuk kost. ‘Dat is inclusief installatiekosten en het onderhoud van de benodigde omvormers’, aldus Accountancy-student Josje Radstake.

De vraag was of gegeven terugverdientijd (11 jaar) haalbaar is en de studenten berekenden de netto contante waarde van de investering. ‘We kijken dus wat het product uiteindelijk contant heeft opgeleverd na 25 jaar, dat is de economische levensverwachting van een zonnepaneel. Uitgangsbasis van het onderzoek was om er de basis energiebehoefte van Avans te ondervangen. Dat zijn bijvoorbeeld de alarmsystemen als de gebouwen gesloten zijn’, legt Josje uit.

Meeste rendement

Ook werden de financiële en operationele risico’s onder de loep genomen. De werkelijke opbrengst van een zonnepaneel is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. ‘De belangrijkste is natuurlijk het aantal zonuren. En logischerwijs: hoe meer zon, hoe groter de opbrengst’, aldus Josje. ‘Dat gegeven geldt ook voor de temperatuur; hoe meer warmte het zonnepaneel opneemt, des te hoger het rendement.’

‘De panelen zullen niet snel in de schaduw vallen omdat de gebouwen vrij hoog zijn’

Daarin speelt de plaatsing van de zonnepanelen een belangrijke rol. ‘In de juiste richting – het zuiden – én in een helling tussen de twintig en de zestig graden, dan heb je het meeste rendement van een paneel’, zegt Josje. Ook met schaduw en vervuiling door bomen en gebouwen in de omgeving moet rekening worden gehouden, al is dat geen groot risico volgens de student. ‘De panelen zullen niet snel in de schaduw vallen van bomen omdat de gebouwen vrij hoog zijn. De vervuiling van stof en bladeren houd je wel.’

Operationele risico’s
    Brandgevaar is één van de operationele risico’s. ‘De meest voorkomende oorzaak is kortsluiting. Die kan ontstaan in de connectoren tussen zonnepanelen en in de omvormers. Maar ook door overbelasting vanwege slecht contact of te hoge spanning. Een ander brandgevaar schuilt in de slechte aansluiting van kabels, hierdoor kunnen vonken ontstaan.’

Een ander ‘risico’ is de slijtage van het dak. ‘Zonnepanelen zullen extra druk op het dak veroorzaken waardoor dat sneller slijt en beter moet worden onderhouden. Het is niet echt een gevaar en zeker geen reden om deze investering af te raden, maar wel iets om mee te nemen in het onderzoek.’

‘Serieschakeling is een risico omdat de zonnepanelen dan afhankelijk zijn van elkaar’

Daarnaast luidt het advies om de panelen parallel aaneen te schakelen. ‘Serieschakeling is een risico omdat de zonnepanelen dan afhankelijk zijn van elkaar. De serie werkt op de stroomsterkte van de laagste cel. Als één van de panelen bijvoorbeeld door storing of schaduw uitvalt, werken de anderen ook niet meer. Bij parallelschakeling zijn alle panelen los met de omvormer verbonden.’

24 of 35 jaar
    Ervan uitgaand dat een zonnepaneel een economische levensduur heeft van 25 jaar en een omvormer 10 jaar meegaat, leveren de 277 panelen 62.325 kWh per jaar op. Genoeg voor de basisbehoefte van Avans; zo’n 51.000 kWh per jaar.

Maar op basis van de ondervindingen, is de conclusie helder: de investering van 100.000 euro is niet rendabel. De studenten adviseren om op dit moment niet te investeren. Zo is de terugverdientijd van 11 jaar niet haalbaar. De groep van Josje liet er twee onderzoeksmethoden op los; de simple payback-methode komt op een terugverdientijd van 24 jaar, met de discounted payback-methode duurt het zelfs 35 jaar om te kunnen profiteren van de investering. Daarnaast is de netto contante waarde negatief. ‘Om precies te zijn zou na 25 jaar een negatief saldo ontstaan van 26.701,14 euro. Niet doen dus!’, zegt Josje.

‘Vanwege meer concurrentie zullen zonnepanelen in de toekomst goedkoper worden’

Josje adviseert Avans om de investering over 5 of 10 jaar nog eens te bekijken. De elektriciteitsprijs en de productiviteit van zonnepanelen blijven in ontwikkeling: ‘De productiviteit zal toenemen; zonnepanelen zijn nu nog erg duur maar we verwachten vanwege meer concurrentie dat aanschaf in de toekomst goedkoper wordt .’ De balansen die de studenten hebben opgemaakt kunnen dan opnieuw gebruikt worden.