Terug naar overzicht

Hbo’er heeft 17 procent kans op goede baan

Vanwege de economische crisis wordt het voor hbo’ers de komende jaren moeilijker om een baan te vinden. Dat voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. Slechts 17 procent van de hbo-opgeleiden heeft goede kansen op een baan op niveau.

Er is weinig groei, de aantallen vacatures worden vooral bepaald door mensen die met pensioen gaan. Ouderen werken echter langer door dan voorheen, waardoor de zogeheten vervangingsvraag laag is.

Verdubbeling werkloosheid

Naast een verdubbeling in de werkloosheid onder jongeren is de kwaliteit van het werk afgenomen. ‘Het loon is lager dan vier jaar geleden, er wordt vaker onder het eigen niveau gewerkt en het aandeel gediplomeerden met een tijdelijk contract is toegenomen’, staat in het rapport van het ROA.

Vooral afgestudeerden in de economische sector hebben het zwaar de komende jaren. Datzelfde geldt voor gediplomeerden van sociaal-culturele opleidingen en ict’ers. Er is weinig vraag in deze hoek.

Zorg en techniek
De verschillen tussen sectoren zijn groot. Zo is het vooruitzicht voor de zorg positiever. Het ROA verwacht dat de vraag naar zorgpersoneel zal groeien, ook al is deze groei minder hoog dan het researchcentrum twee jaar geleden dacht. Ook positief zijn de kansen voor afgestudeerden van lerarenopleidingen, vooral in de richtingen economie, geschiedenis of maatschappijleer, en net afgestudeerden in civiele techniek en werktuigbouwkunde.

Punt. Of had jij nog wat?

Arald

Zijn er statistieken beschikbaar over hoeveel Avans studenten een baan vinden in het buitenland?

2013-12-10 18:23:57

Joop

Dat is misschien zo als je een baan in Nederland gaat zoeken wanneer je klaar bent met afstuderen,maar ik neem dat er een redelijke percentage van HBO'ers ook in het buitenland werk gaan zoeken. Waar de werkgelegenheid misschien toch positiever is.

2013-12-09 16:01:54

Anoniemus

Een beetje oud nieuws allemaal. Conclusie artikel: baankansen voor HBO-ers zijn slecht, m.u.v. beroepen in de zorg en de techniek. Dit is al jaren zo...

2013-12-09 14:17:18

Reinder Koornstra

Kijk, dat je voor dat werk minder betaald krijgt dan jaren geleden het geval was, dát is logisch. Maar dat je daarmee met je HBO diploma niet aan de bak komt, dát is niet logisch. HBO opleidingen zouden zich meer op praktische zaken moeten richten!

2013-12-09 14:01:48

Dennisf

"Datzelfde geldt voor gediplomeerden van sociaal-culturele opleidingen en ict’ers" ICT'ers? Beetje tegenstrijdig met vele andere bronnen zoals deze: http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/38/gf

2013-12-09 13:17:51

Meer lezen?