Terug naar overzicht

‘AIVD moet stoppen met ronselen studenten’

Inlichtingendienst AIVD ronselt informanten onder studenten, meldt het Algemeen Dagblad. De Socialistische Partij wil dat verbieden. ‘Het gaat om een jonge, kwetsbare groep mensen.’

Een stagiair van het AD, Ivo Roodbergen, deed in Egypte onderzoek voor zijn afstudeerscriptie. Hij werd benaderd door de AIVD, die informatie wilde over de mensen die de jongen in Egypte ontmoette. ‘De dienst vroeg hem het contact stil te houden, maar wist kennelijk niet dat hij stage liep bij het AD’, schrijft hij in zijn eigen artikel.

Demonstraties
Roodbergen is niet de enige die door de AIVD is benaderd. De geheime dienst is onder meer geïnteresseerd demonstraties en krakersbijeenkomsten. Veel studenten zouden van de toenaderingspogingen schrikken en zich geïntimideerd voelen: ze zouden bang zijn zichzelf verdacht te maken als ze niet meewerken.

In de krant zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf dat het haar niet verbaast dat de AIVD onder studenten informatie zoekt.

Studentenprotesten
Het was al bekend dat de AIVD en politie studentenprotesten in de gaten houden. Ook dat wekte de weerzin van actievoerders.

Al eerder wilde de Socialistische Partij dat de geheime dienst ophoudt journalisten en medewerkers van hulporganisaties als informanten te ronselen. Ook de Landelijke Studenten Vakbond spreekt zich uit tegen het benaderen van studenten.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?