Terug naar overzicht

In de huid kruipen van een VVD’er

Hoe denken politieke partijen in Den Bosch over preventief fouilleren en horecasluitingstijden? De Bossche tweedejaarsstudenten van de opleiding Integrale Veiligheid (IV) waren vorige week te gast in het stadhuis. In de raadzaal speelden zij een politiek debat na.

Voor het vak Beleidskunde moesten de IV-studenten zich verdiepen in de wereld van politiek en ambtenarij. Hun docent Ivo Boddé had alle studenten ingedeeld bij een bepaalde politieke partij. De studenten moesten zich vooraf verdiepen in het standpunt van ‘hun’ partij, zodat ze dat tijdens het debat met de juiste argumenten konden onderbouwen.

Mevrouw de voorzitter
Martin Boosfeld speelde de fractievoorzitter van de VVD. Tim van Delft speelde een VVD-wethouder en deed namens het college van B&W het woord over het dossier rondom preventief fouilleren. Een aantal echte Bossche raadsleden debatteerde mee en hielp de groepjes studenten, ook om alle etiquette juist te gebruiken. Tim: ‘Bijvoorbeeld dat je voor elke zin “mevrouw de voorzitter” moet zeggen.’

De twee IV-studenten zijn in hun eigen tijd ook politiek betrokken. Martin is in zijn geboorteland Duitsland lid van de jongerenafdeling van de CDU: ‘Ik help met de campagne in de aanloop naar verkiezingen en ik organiseer soms een politieke avond.’ Ook Tim is ‘bovengemiddeld geïnteresseerd’ in politiek: ‘Ik ben lid van GroenLinks, maar niet actief. Ik volg al het politieke nieuws en ben een keer in de plenaire zaal van de Tweede Kamer geweest.’

Mond dichthouden
Tim en Martin vonden de debatochtend een interessante en leerzame ervaring. Tim: ‘Het was leuk om als GroenLinks-lid in de huid van een VVD’er te moeten kruipen. Alleen jammer dat ik me als wethouder niet te veel in het debat mocht mengen: soms kon ik maar met moeite mijn mond dichthouden.’

Martin: ‘Het ging er niet om dat je je standpunt erdoor gedrukt kreeg. Het ging om het gevoel van het debatteren.’ Tim: ‘Wij als IV’ers hebben toch een grote kans later beleidsmedewerker te worden op het gebied van veiligheid. Dan is het handig dat je kunt invoelen hoe het politieke spel wordt gespeeld en hoe je een plan of nieuw beleid het meest succesvol door de gemeenteraad krijgt.’

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?