Terug naar overzicht

Ode aan De Bikkel

De afstand Breda – Dongen is niet groot, maar wanneer je er met respectievelijk de fiets, de trein en de bus heen moet – en in omgekeerde volgorde terug – is het verstandig een puzzelboek mee te nemen. Ik had gelukkig een auto, wat de reistijd aanzienlijk verkortte.

Eind september eindigde mijn stage en al eerder twijfelde ik of ik mijn auto nog kon betalen. ‘Een auto kopen is één ding, een auto blijven rijden is twee’, hoor ik mijn vader nog zeggen. Mijn bankrekening werd steeds droeviger en met pijn in mijn hart besloot ik mijn 875 kilo wegende sexy beest te koop te zetten. Het was een 18 jaar oude bordeauxrode Opel Corsa, met witte stippen en strepen. Die laatste twee zaten er bij aanschaf niet op, maar waren het resultaat van jarenlange blootstelling aan vandaaltjes, weersomstandigheden en kleine onhandigheden van mijn kant.

In mijn kennissenkring stond hij ook wel bekend als ‘De Bikkel’. Vlot optrekken en accelereren kon hij niet. De ruitensproeiers hadden meer weg van twee druipers. Bij het intrappen van de koppeling was een irritante piep te horen. Andere vreemde geluiden liet ik verdwijnen door de radio harder te zetten. Een semi-afgetrapte Duitse wagen, die stiekem alles wist te doorstaan. Dat was mijn auto.

In oktober heb ik me nachtenlang zachtjes in slaap moeten huilen, omdat het beeld van een vreemde die voorgoed in mijn wagentje wegreed niet van mijn netvlies verdween. In mijn bureaula vond ik een mooi aandenken terug. Als souvenir hangt deze reservesleutel nu aan mijn sleutelbos. Een bos waaraan drie jaar een autosleutel heeft gehangen voelt zonder die sleutel vrij naakt. En mocht ik spijt krijgen, dan kan ik De Bikkel altijd nog terughalen.

Rick Bastiaanssen is derdejaarsstudent Human Resource Management in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?