Terug naar overzicht

Studenten redden zich tijdens ramp

Hoe zelfredzaam ben jij als er zich onverwachts een ramp voordoet? Studenten Integrale Veiligheid (IV) uit Breda en Den Bosch, en studenten Bestuurskunde oefenden daar afgelopen weekend mee tijdens een ‘urban survival’.

In een speciaal trainingscentrum in Utrecht speelden docenten en zestien studenten verschillende rampscenario’s na. IV-docent Pascal Bekkers: ‘We simuleerden eerst dat er een trein was ontspoord met gevaarlijke stoffen en iedereen dus binnen moest blijven. Via ondergrondse buizen moesten de studenten spullen verplaatsen. Ook was er een stroomstoring en hebben we een evacuatie geoefend.’

urban-survival2_max

Samenwerken, helder blijven denken, mentale weerbaarheid: er werd nogal wat van de studenten gevraagd. De totale urban survival duurde 36 uur, inclusief overnachting dus. Bekkers: ‘Deel van de simulatie-oefening was: hoe te handelen de dag ná een ramp?’

urban-survival3_max

Allerlei vaardigheden en competenties van de studenten werden getest. Ze moesten zelf water zuiveren om er drinkwater van te maken. Ook moesten ze een vuurtje maken en brandend houden, om er eten op te kunnen maken. Zelfs EHBO-kwaliteiten kwamen van pas. Bekkers: ‘Ik heb mijn vinger gesneden aan een blikje tonijn. Nee, dat was niet met opzet.’

Kijk voor meer foto’s van de urban survival op de Facebookpagina van Integrale Veiligheid.

urban-survival4_max

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?