Terug naar overzicht

D66: ‘Minder administratie voor docenten’

D66 pleit voor een nieuw model om de onderwijskwaliteit te bepalen. ‘In Finland hebben ze geen onderwijsinspectie en toch scoren ze beter’, stelde onderwijswoordvoerder Paul van Meenen vanochtend tijdens een gastcollege op Avans. 

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen gaven vanochtend een gastcollege op Avans in Breda. Het bezoek van de twee politici staat in het teken van de landelijke Onderwijstour die de partij houdt in verschillende steden.

Investeren in onderzoek
Tijdens het college op Avans komen de partij-speerpunten met betrekking op onderwijs aan de orde; maatwerk leveren, inspelen op de toekomst en blijven investeren in onderzoek. Met name dat laatste baart de partij zorgen.

Ook spreken de D66’ers in hun pleidooi over ‘ruimte en vertrouwen geven aan scholen en docenten’. Want er moet kritisch gekeken worden naar de huidige kwaliteitsbepaling van het onderwijs: ‘Het is logisch dat onderwijsinstellingen verantwoording af moeten leggen, ze krijgen immers subsidie’, stelt Van Meenen. ‘Maar in Finland is er geen onderwijsinspectie en toch scoren ze beter.’

Horizontaal 
D66 pleit voor een ander model om de kwaliteit van het onderwijs te bepalen: horizontaal in plaats van verticaal. ‘Door meer vertrouwen te geven aan scholen en docenten, hebben zij minder met administratieve zaken te maken. Zo kunnen de docenten ook primair met onderwijs(vernieuwing) bezig zijn.’

‘Kun je uitleggen hoe dat er concreet uit gaat zien?’, klinkt het uit de zaal. ‘Daarvoor zijn verschillende opties die we als partij uitgewerkt hebben’, aldus Van Meenen. ‘Maar het slopen van de 1.040-urennorm is een goed voorbeeld.’

Tamme studenten
Fractievoorzitter Pechtold sluit de ochtend af met het verzoek aan studenten om ‘minder tam’ te zijn. ‘Ik heb één keer een vol Malieveld mogen toespreken, dat ging over de langstudeerboete. Kom ook eens naar Den Haag als er echt iets te regelen valt!’

Bekijk de foto’s van het D66-bezoek op onze Facebookpagina.

pechtold4-max

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?