Terug naar overzicht

Een halfjaar stage als CEO

De meeste stagiaires beginnen onderaan, maar Job Segeth heeft het beter bekeken. Hij gaat een half jaar stage lopen als CEO bij financieel adviesbedrijf Welten. Hij deed mee aan de CEO challenge. Veertig ambitieuze studenten gingen de strijd aan voor deze unieke stageplaats.

De vierdejaarsstudent Small Business en Retail Management was op zoek naar een speciale afstudeerstage. ‘De hele dag in mijn eentje op een kamertje onderzoek doen zag ik niet zo zitten. Ik wilde graag mensen ontmoeten, zodat ik alvast een netwerk op kan bouwen.’ Op internet las hij over de CEO Challenge. Na het schrijven van een paper en het houden van een presentatie werd Job uitgenodigd voor het selectieweekend.

‘Het doel van het weekend is om te kijken hoe je reageert in situaties waarop je je niet kunt voorbereiden en hoe je functioneert onder druk.’ Tijdens het weekend vielen er iedere dag studenten af. ‘Bij de laatste tien ging het er om wie het beste bij de directeur zou passen. We gingen lunchen en ik zat schuin tegenover de  directeur. Ik had geen woord tegen hem gezegd. Ik dacht: “ik heb de klik nog niet gezien, dat zal wel niks worden.” Ik begreep er helemaal niets van toen hij mijn naam riep.’

Vuilnisman of directeur
Waarom Welten voor Job koos? ‘Ik ben ontzettend enthousiast. Veel mensen zijn terughoudend en kijken in het begin de kat uit de boom. Dat heb ik totaal niet. Of ik nou met een directeur of een vuilnisman om tafel zit, dat maakt me niets uit. Dan kan ik nog steeds mezelf zijn en mijn praatje houden.’

Het ging er bij de challenge niet om wie de meeste kennis heeft. ‘Er waren een hoop studenten van universiteiten, die veel meer over de bankenwereld wisten. Ik zelf ben daar nog niet helemaal in thuis. Maar het ging er om wie ze het meeste kunnen leren.’

Recht door je heen kijken
Eind januari gaat de stage van start. ‘Het is allemaal heel spannend, ik kan me er geen beeld bij vormen hoe het komende half jaar er uit gaat zien.’ De directeur kent hij nog niet zo goed. ‘Je hebt van die mensen die kijken je aan en dan heb je het gevoel dat ze recht door je heen kijken. Hij ziet gelijk wie je bent en heeft een bepaalde uitstraling. Zijn houding is heel interessant. Hij kan je heel lang aankijken zonder iets te zeggen’, vertelt de student. Toch vind hij het niet intimiderend. ‘Ik denk dat ik veel van hem kan leren. Hij zal niet alles voorkauwen.’ Vooral zien hoe er binnen zo’n bedrijf leiding gegeven wordt, vind Job interessant. ‘Ik denk dat ik daar in de toekomst veel aan heb.’

Job is druk bezig met de voorbereiding op zijn stage. ‘Ik heb me wat meer verdiept in de banken- en verzekeringswereld. Daarnaast probeer ik goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. Ik stap er gewoon met twee benen in en zie wel wat er op me af komt.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?