‘Verbijstering’ over boetes voor inschrijven tentamens

  Kamerleden vinden het niet goed dat sommige universiteiten en hogescholen boetes geven aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. De PvdA heeft Kamervragen gesteld.

  ‘Het is een rare manier van geld innen’, vindt Mohammed Mohandis (PvdA). Hij stelt vandaag Kamervragen over zulke boetes. Het is niet acceptabel als studenten honderden euro’s moeten betalen om alsnog deel te kunnen nemen aan tentamens, vindt hij.

  Studenten niet meer toelaten
  De Onderwijsinspectie liet gisteren weten dat universiteiten en hogescholen geen boetes mogen opleggen voor een late inschrijving voor een tentamen. Wel mogen ze een inschrijftermijn hanteren waarna studenten niet meer worden toegelaten.

  ‘Het is absurd dat ze zulke boetes opleggen’, vindt Michel Rog (CDA). ‘Ik was verbijsterd toen ik het las. Natuurlijk mag je een grens stellen en moeten studenten zich op tijd inschrijven. Maar om dan geld te gaan vragen… Zoiets moet je een student niet laten afkopen.’

  Laat het aan de instellingen over
  De Tweede Kamer lijkt daar tamelijk unaniem over. ‘Financiële sancties moet je niet toestaan’, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. ‘Verder moet je dit aan de instellingen, in samenspraak met hun studentenvertegenwoordigers, overlaten.’

  ‘Een boete is natuurlijk onzin’, vindt ook SP’er Jasper van Dijk. ‘Het moet niet gekker worden. Studenten worden al genoeg uitgeknepen. De Universiteit Utrecht laat zien hoe het moet: wie zich inschrijft voor een vak, staat ook ingeschreven voor het tentamen. Probleem opgelost.’

  ‘Laten we maar de weg van de Onderwijsinspectie bewandelen’, zegt ook Harm Beertema (PVV). ‘De sanctie is al sterk genoeg als je gewoon niet mag meedoen met het tentamen. Om het dan zo te draaien dat je je alsnog kunt inkopen… We moeten niet naar boetesysteem gaan. Dan kun je wel bezig blijven. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen waar je een boete voor kunt geven.’

  Avans
  Avansstudenten die te laat zijn met inschrijven betalen 25 euro aan administratiekosten. ‘Die maken we omdat bijvoorbeeld lokalen opnieuw ingepland moeten worden’, zeg Maurice van Boxtel van de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst.

  Jaarlijks gaat het om meer dan tweeduizend Avansstudenten die deze kosten moeten betalen. ‘Het alternatief is dat ze helemaal niet kunnen deelnemen aan het tentamen. Dan zijn ze nog meer gedupeerd’, zegt Van Boxtel.

  Meer artikelen over

     

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • €25,- euro á 2000 studenten op jaarbasis… Voor dat geld kun je het jaarsalaris van een IT-er betalen die het systeem zo aanpast dat Avans het systeem van de UvU gaat krijgen. Automatische inschrijvingen, geen problemen.

  • Ik vind €25 wel aan de hoge kant, maar het is wel belangrijk dat er op deze manier nog wel deelgenomen kan worden aan het tentamen.