Terug naar overzicht

Online bedreiging of onschuldig geintje?

Dagelijks worden er volgens de Volkskrant 35.000 bedreigingen geuit via Twitter. Tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie ze natrekt.  Een botsing van twee werelden menen docenten van de Juridische Hogeschool Ron Ritzen en Willem-Jan van Gendt. In dit themanummer van Punt over veiligheid geven zij hun visie op online bedreigingen.

De twee docenten hebben een boek geschreven over deze nieuwe vorm van bedreigen. ‘Jongeren denken niet zo. Die zien het als een onschuldig geintje’, zegt Ritzen. Het argument van ‘zo heb ik het niet bedoeld’, doet er volgens Van Gendt niet toe in de rechtszaal. ‘Het strafrecht ziet het als een dreigement. Ook al was het misschien flauwekul. Vanuit de optiek van het Openbaar Ministerie is het strafbaar.’

De eerste keer speed halen
In het nieuwe nummer van Punt ook het relaas van Dave, een 24-jarige oud-Avansstudent en ex-verslaafde. ‘De eerste keer dat ik zelf speed ging halen, was ik superzenuwachtig. Ik kreeg van een dealer een zak natte zooi waarvan ik niet wist wat ik ermee moest. Ik legde het thuis op de verwarming waardoor het hele huis vervolgens enorm stonk.’

Eerstejaarsstudenten Integrale Veiligheid in Breda doen onderzoek naar de veiligheidsgevoelens van treinreizigers. Hoe voelen zij zich op stations? Punt ging met een groep studenten naar het station in Breda. ‘Hangjongeren zijn vaak de oorzaak van onveiligheidsgevoelens. Wanneer er camera’s hangen, zijn jongeren geneigd om te vertrekken naar een locatie waar ze zich niet bekeken voelen. Je gaat natuurlijk niet staan dealen voor een camera.’

Korting
In Punt 4 ook de vaste rubrieken zoals de bijbaan, studententijd en sport. Het nieuwe nummer ligt vanaf vandaag in de bakken en is hier online te vinden. Punt pakken is deze keer ook korting krijgen bij de nieuwe cateraar, check daarvoor pagina 2.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?