Terug naar overzicht

Oud-student maakt staatsieportret koning

Iris van Dongen, in 1996 afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, is één van de drie geselecteerde kunstenaars die een staatsieportret mag maken van koning Willem-Alexander. De andere twee zijn fotograaf Rineke Dijkstra en kunstenares Femmy Otten.

Het Mondriaan Fonds maakte deze week bekend dat de drie beeldend kunstenaars zijn geselecteerd om een officieel staatsieportret van de “nieuwe” koning te maken. Een expertcomité onder voorzitterschap van Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, koos de drie vrouwen uit twaalf kunstenaars, die al gekozen waren in een voorselectie.

Symboolfunctie
Het comité maakte de keuze op basis van schetsontwerpen die werden ingediend. Het comité is het er unaniem over eens dat de drie gekozen ontwerpen het beste ‘de persoonlijkheid en de symboolfunctie van de koning’ weergeven. Cultuurminister Jet Bussemaker noemt de keuze van het expertcomité ‘een mooie mix van jong aanstormend talent en bewezen kwaliteit’.

Iris van Dongen is geboren in Tilburg, maar woont en werkt tegenwoordig in Berlijn. Tussen 1992 en 1996 studeerde zij aan AKV|St. Joost in Den Bosch. Van Dongen maakte voor het Mondriaan Fonds twee schetsontwerpen vanuit verschillende standpunten: een vriendelijke koning die de kijker recht aankijkt (zie foto) en een formeel portret van de koning in een statiger pose. In het definitieve staatsieportret wil Van Dongen beide standpunten laten samensmelten.

Rijksmuseum
Van Dongen, Dijkstra en Otten gaan alle drie een definitief staatsieportret maken, die in de loop van 2014 klaar zullen zijn. Die portretten zullen dan gaan hangen in ministeries, rechtbanken, ambassades, provinciehuizen, enzovoort. De twaalf schetsen uit de voorselectie, waaronder de drie winnende ontwerpen, zijn tot en met 15 april te zien in het Rijksmuseum.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?