Terug naar overzicht

Utopiaan voor altijd?

Zet vijftien mensen op een plek zonder regels en wetten: Utopia is het nieuwste experiment van programmamaker John de Mol. Utopianen gaan op een onbewerkt stuk land – ergens in het Gooi – hun eigen en ideale wereld bouwen.

25 kippen, 2 koeien, 1 mobiele telefoon (met 25 euro beltegoed) en geld. Daarmee moeten de inwoners het doen in de dagelijkse realityshow op SBS6. Na 48 uur gaat het dan ook met name over praktische zaken als de was, de aanschaf van kringloopmatrassen en een ondernemersplan voor een pannenkoekenhuis.

Gecensureerde teksten
Ondanks geruchten over acteurs lijkt de cast zorgvuldig uitgekozen; botsende karakters zullen ongetwijfeld tot hoge kijkcijfers leiden. Als de Brabantse huismoeder Vanessa en Hakim – een oliebollenbakker uit Maastricht – een woordenwisseling over aardbeien krijgen, zijn de eerste gecensureerde teksten een feit.

Winnen
Elke maand wordt een Utopiaan geëlimineerd. De vijftien inwoners hebben een borg (van 2.500 tot 25.000 euro) moeten betalen om aan het programma mee te mogen doen. Die raken ze kwijt als ze vrijwillig het programma verlaten. Opmerkelijk: het is nog niet duidelijk hoe je precies kunt winnen. De Mol zegt bij succes met het experiment door te willen gaan. Dan kun je dus voor altijd Utopiaan blijven…

Eerlijk delen
De onschuld druipt er vooralsnog vanaf. Aan het einde van de eerste week concluderen de inwoners zelfs dat eerlijk delen de allereerste wet wordt. Okay, Hunger Games-achtige taferelen hadden we ook niet verwacht maar dit neigt naar een gezapige variant op Goede Tijden Slechte Tijden.

Utopia wordt dagelijks om 19.30 uur uitgezonden op SBS6, je kunt de bewoners ook volgen via de livestreams.

Punt. Of had jij nog wat?

Mark

Weinig spektakel in deze show. Kon tijdens de Gouden Kooi tenminste nog genieten van het wangedrag van de deelnemers en hoe hebberig de deelnemers waren.

2014-01-16 16:33:46

Kees

Is toch hetzelfde als met dat huis dat voor 'altijd" door kon blijven gaan. Ouwe wijn in nieuwe zakken...alweerrrr

2014-01-16 16:00:44

Meer lezen?