Terug naar overzicht

3D-weergave goed voor nominatie SpinAwards

Met een 3D-visualisatie van Den Bosch heeft Jesse van Rheenen een nominatie in de wacht gesleept voor de finale van de SpinAwards.

Afgelopen vrijdag presenteerden studenten Communication & Multimedia Design innovatieve ideeën in de voorronde van de SpinAwards bij Avans Den Bosch.

De SpinAwards is de grootste prijsuitreiking voor creatieve ideeën voor digitale media. Er zijn verschillende categorieën zoals ‘jong talent’. Studenten mogen alles wat ze gemaakt hebben voor school of stage insturen.

City I/O
‘Het leek ons heel waardevol om een 3D-platform te maken van steden. Je kunt daar namelijk veel meer mee dan met een normale kaart’, vertelt Jesse van Rheenen. Nu is er alleen nog een 3D-weergave van Den Bosch, maar in de toekomst moeten andere steden volgen. ‘Rotterdam lijkt ons heel interessant om mee aan de slag te gaan. Je zou daar de haven mooi in beeld kunnen brengen.’ Wat is nou de meerwaarde van zo’n 3D-kaart? ‘Je kunt meer informatie tonen en ook meer details. Het kan dus heel waardevol zijn voor gemeentes en daarnaast is het ook gewoon leuk, want je kunt bijvoorbeeld door de stad heen lopen.’

Quantified Jan
Een ander idee dat gepresenteerd werd tijdens de voorronde was gericht op de zorg. ‘De zorg wordt alsmaar duurder. Daar hebben wij iets op bedacht. Door jezelf te meten word je bewuster en kun je je gedrag veranderen’, vertellen Bob Versteeg en Edwin van der Schoot. Zij komen met Quantified Jan, een experiment dat meer dan een jaar geduurd heeft. Ondernemer Jan Beekwilder was het onderwerp van het experiment. Alles wat hij gedurende een jaar deed, werd gemeten. ‘Alles wat je kunt bedenken hebben we gemeten en dat hebben we vervolgens op een website geplaatst. Daar kon je alles precies bijhouden’, vertelt Bob. Het doel van het experiment was om te kijken of mensen daar nu echt bewuster van worden. ‘Jan is gestopt met roken, veel afgevallen en beter voor zichzelf gaan zorgen. Dus het experiment is zeker geslaagd.’

Music Visually
Het visualiseren van muziek is vorig jaar bij de SpinAwards ook al aan bod gekomen. ‘Toen was alles nog heel vaag, nu is alles een stuk meer uitgewerkt’, legt Danni Steevensz uit. Hij is het project ‘Music Visually’ begonnen vanuit zijn passie voor muziek. ‘Het leek me heel interessant om mee aan de slag te gaan. Ik heb de Top 2000 als uitgangspunt genomen. Daar wordt al jaren op dezelfde manier gestemd, dat kon naar mijn mening beter.’ Music Visually richt zich niet alleen op het stemmen, maar vooral ook op de weergave van het eindresultaat. ‘Je kunt bijvoorbeeld jezelf een spiegel voorhouden. Je eigen voorkeur versus die van de massa.’ Inmiddels is Danni met het project aan het afstuderen in opdracht van Brabants Dagblad. Meer over het project kun je lezen in een interview dat Punt eerder hield met Danni.

De finale van de SpinAwards vindt plaats op 17 april in Amsterdam.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?