Terug naar overzicht

Den Bosch: veiligste Avansstad

Het aantal woninginbraken is de afgelopen jaren afgenomen, er wordt minder ingebroken in auto’s én fietsen worden minder vaak gejat. Zo op het eerste gezicht lijkt Den Bosch een prima stad om te wonen. Wel zijn er wijken en buurten waar je spullen minder veilig zijn.

In de binnenstad wordt het meest ingebroken in auto’s. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage objectieve veiligheid van de gemeente Den Bosch. In 2012 (cijfers van 2013 zijn nog niet bekend) 32 keer per duizend inwoners. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de wijk Bartjes/Eikendonkplein/Hofstad is het aantal auto-inbraken zelfs meer dan verdubbeld.

Gestolen fietsen
Hoewel er in het centrum nog steeds de meeste fietsen worden gestolen, is dat aantal flink gedaald tussen 2009 en 2012: van negentig naar veertig per duizend inwoners. Dat aantal zal in werkelijkheid hoger liggen, omdat er altijd mensen zijn die geen aangifte doen van een gestolen fiets. Die daling is waarschijnlijk te danken aan de vier gratis bewaakte fietsenstallingen die er zijn bijgekomen in het centrum en bij het station.

De cijfers van de AD Misdaadmeter – Den Bosch staat op plek vijftien van meest onveilige steden in Nederland – geven aan dat er in 2012 maar liefst 17,5 procent minder is ingebroken in woningen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat beeld wordt bevestigd door de rapportage van de gemeente Den Bosch. Maar het geldt niet voor de binnenstad. Daar werd juist 30 procent meer ingebroken. De Taskforce woninginbraken zou dat aantal omlaag moeten brengen, door voorlichting over het voorkomen van inbraken.

Geen grote problemen
Den Bosch heeft weinig grote problemen, als het gaat om veiligheid. Het aantal straatroven en overvallen is afgenomen, met respectievelijk 22,2 en 15 procent. Hetzelfde geldt voor vernielingen en wapenbezit (16,6 en 7,7 procent). Alleen het aantal bedreigingen steeg met bijna 25 procent in 2012. Vaak gaat het om mondelinge bedreigingen, onder andere tijdens het uitgaan. In grote steden is dat percentage altijd hoger dan in dorpen. Den Bosch staat met zijn ruim 140.000 inwoners op de achttiende plek van grote steden.

Punt. Of had jij nog wat?

Oud student

Hebben ze ook gekeken naar verkeersveiligheid?

2014-02-25 03:04:32

Meer lezen?