Terug naar overzicht

‘Scriptiebegeleiding is een taak van hogescholen’

De Algemene Onderwijsbond maakt zich zorgen over de opmars van bureaus die studenten helpen met hun scriptie. ‘Scriptiebegeleiding is een taak van hogescholen en universiteiten’, vindt bestuurslid José Muijres.

Scriptiebureaus hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen, concludeert het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bij de Kamer van Koophandel staan 47 bedrijven ingeschreven die studenten helpen met feedback, faalangsttrainingen of schrijfcursussen hun allerlaatste proeve van bekwaamheid af te ronden. Dat is hard nodig, volgens de afstudeerbegeleiders; sommige studenten hebben nooit de basisregels geleerd voor het schrijven van een scriptie.

Zwartepiet
AOb-bestuurlid Muijres maakt zich zorgen: ‘In principe moet een student aan het einde van zijn opleiding in staat zijn om zelf een scriptie te schrijven. Uiteraard hoort begeleiding van docenten daar bij.’ Maar ze wil de zwartepiet niet alleen bij instellingen neerleggen: ‘Natuurlijk zijn er opleidingen waar docenten te weinig tijd hebben, of nemen, voor scriptiebegeleiding. Tegelijkertijd mag je de vraag stellen of een student die moeite heeft met zijn scriptie niet wat langer in de spiegel moet kijken: misschien denkt hij te licht over de klus, of heeft hij enorme haast uit angst voor een oplopende studieschuld.’

Sommige onderwijsinstellingen verbieden hun studenten om voor begeleiding bij een scriptiebureau aan te kloppen, maar dat gaat Muijres te ver. ‘De omvang van de markt toont voor mij wel aan dat het hoger onderwijs kritischer moet zijn naar studenten voordat ze aan hun scriptie beginnen. Tegelijkertijd moeten we nog eens goed nadenken over de vraag hoe het kan dat externe afstudeerbegeleiding zo’n vlucht neemt in Nederland.’

Avansdocent
Maarten Dullens, docent aan de Academie voor Bouw en Infra, is eigenaar van Scriptiehulpverlening.nl. De communicatiedocent helpt studenten van A tot Z bij het maken van hun scriptie.

Bij Scriptiehulpverlening.nl is het mogelijk om vanaf 1 uur begeleiding te krijgen daar betaal je minimaal 40 euro voor. Of het is mogelijk een all-in pakket met van begin tot eind te kopen voor ongeveer 1.500 euro. Dat is bijna een jaar collegegeld, maar volgens Dullens krijg je daar ook behoorlijk wat voor terug. ‘Wij helpen studenten structuur te krijgen, sparren over de inhoud, zoeken specifieke expertise, bieden redactionele ondersteuning, helpen met spelling en oefenen met het verdedigen van de scriptie.’ Al die hulp bij het schrijven, moet kunnen volgens Dullens. ‘Als je dat op een goede manier doet, is er geen probleem. Wij kennen het hbo van binnenuit en weten waar we mee bezig zijn. Wij schrijven de scriptie niet!’

Lees hier de rest van het interview met Dullens over scriptiehulp.

Punt. Of had jij nog wat?

Ilse

Toch apart dat een docent in zijn vrije tijd dit soort zaken aan het aanbieden is. Als hij dus tijdens zijn docenten werktijd minder investeert in zijn studenten, of in ieder geval niet bewust op let, krijgt hij daar na werktijd geld voor terug

2014-02-12 16:50:16

Meer lezen?