Terug naar overzicht

115 stemmen uitgebracht op Avans

Vandaag mag Nederland weer naar de stembus. Gevreesd wordt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking thuisblijft. Punt ging de gang op en vroeg diverse Avansstudenten naar hun stemgedrag.

80 procent medewerkers
Op de Avanslocatie aan de Hogeschoollaan in Breda konden studenten en medewerkers tot 14.00 uur stemmen. De opkomst viel tegen; 115 mensen brachten hun stem uit, waarvan 16 volmachten. Studenten lieten het afweten, zeker 80 procent van stemmen kwam van medewerkers, zeggen de stembureau-medewerkers.

Dominique van der Pluijn, eerstejaarsstudent Communicatie in Breda, gaat later vandaag wél stemmen in haar woonplaats Dordrecht. ‘Ik stem op de PvdA. Uit de stemwijzer die ik op internet heb gedaan, kwam naar voren dat ik op D66 of de SP moest stemmen. Maar nadat ik me in de standpunten van deze partijen heb verdiept, kies ik toch voor de PvdA. Zij bepleiten het voortbestaan van de intercity in Dordrecht en ze willen geld uitgeven in plaats van bezuinigen.’

‘Ik heb het recht om te stemmen, dus doe ik dat ook’, vervolgt Dominique. ‘Als je niet gaat stemmen, moet je ook niet klagen.’ Medestudent Glenn Beljaars deelt haar mening en laat de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Zevenbergen dan ook aan zijn neus voorbij gaan: ‘Ik heb me totaal niet verdiept in standpunten van lokale partijen. Ik ga niet stemmen, maar ik heb ook niets te klagen.’

Lange termijn
Martijn Verwoert, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Tilburg, heeft zijn stempas op zak. ‘Ik ga dadelijk zeker nog stemmen. Naar mijn mening is het de enige methodiek die zorgt dat je mening wordt nageleefd.’ Martijn heeft zich aardig verdiept in de lokale Tilburgse politiek. ‘Ik ga ook niet stemmen vanuit een studentenperspectief maar kijk naar de partij die op de lange termijn het beste bij mij past.’

De vierdejaarsstudenten Bouwmanagement en Vastgoed Milou Brouwers en Anouk Jochems gaan later op de dag naar het stembureau in hun dorp. De ene woont in Lottem de andere in Achtmaal. Allebei stemmen ze op een lokale partij. ‘Ik heb het idee dat je daar meer gehoor krijgt’, zegt Anouk. Milou vindt het fijn om op een kennis te stemmen.

‘Ik ga niet stemmen, de gemeentepolitiek interesseert mij niet’, zegt Max Theunissen, eerstejaarsstudent Bouwtechnische Bedrijfskunde in Tilburg. ‘Ik heb me totaal niet verdiept in de lokale politiek en vindt het ook zonde van mijn tijd’, zegt de in Culemborg woonachtige student. ‘Ik ben niet van plan de rest van mijn leven in Culemborg te blijven wonen.’

Gemeentelijke herindelingen
In Den Bosch valt er vandaag niets te stemmen. Vanwege gemeentelijke herindelingen mogen Bosschenaren pas in november naar de stembus. Eerstejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Den Bosch Pauline Scholten mag in haar woonplaats Vught wel gewoon een stem uitbrengen. ‘Als er niemand gaat stemmen, wat heb je dan nog aan de democratie? Ik ken ook wat politici uit het dorp, dus ook daarom vind ik het belangrijk om te stemmen. Wie niet gaat stemmen, mag ook niet zeuren.’

Mavin Fonteyn, derdejaarsstudent Commerciële Economie woont in Eindhoven. Hij zal vandaag niet naar de stembus gaan. ‘Ik heb me totaal niet verdiept in wat er speelt. Dan is het zonde om te stemmen. Het heeft voor mij ook geen prioriteit.’

‘Ik ben vanochtend al meteen gaan stemmen’, vertelt derdejaarsstudent Werktuigbouwkunde Remco van Doorn. Zijn stem ging naar een lokale partij uit Best. ‘Ik denk dat een lokale partij minder vasthoudt aan landelijke regeltjes en meer aandacht heeft voor lokale issues.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?