Terug naar overzicht

50 euro voor deelname aan verplichte taaltoets

Studentenbond ISO heeft een zwartboek aangelegd met klachten van studenten die op extra kosten worden gejaagd. Bijdragen voor verplichte excursies, extra studiemateriaal en voor te laat inschrijven voor tentamens worden het vaakst genoemd.

Na klachten over boetes die instellingen hun studenten geven als ze zich te laat voor een tentamen inschrijven, opende het ISO begin dit jaar een ‘meldpunt collegegeld’. Daar kwamen in vijf weken tijd 124 meldingen binnen.

Extra kosten wettelijk niet toegestaan
Het ISO laat er geen misverstand over bestaan: het is wettelijk niet toegestaan om extra kosten naast het collegegeld te heffen, zonder dat er door de opleiding een alternatief wordt geboden. ‘Als een student zijn collegegeld heeft betaald, dan moet hij alle studiepunten kunnen behalen’, zegt ISO-voorzitter Ruud Nauts.

Maar niet alles wat onwettig is, is per definitie ook ongewenst. Het ISO ziet ook wel in dat het jammer zou zijn als vaak zeer gewaardeerde studiereizen uit het curriculum verdwijnen. En studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen zijn vaak ook wel blij als ze dit tegen betaling van een boete alsnog kunnen doen.

Geen ruimte voor schaduwpraktijken
‘Daarom wordt het tijd dat de minister zorgt voor heldere wet- en regelgeving, waar geen ruimte is voor schaduwpraktijken’, aldus Nauts.

Een bloemlezing van klachten uit het zwartboek:

Ik heb vandaag nog een boete betaald van 25 euro om in te schrijven voor 1 tentamen. Ik had het al gisteren gedaan, maar blijkbaar verkeerd ingevuld.

Eind vorig jaar moesten we ons inschrijven voor de vakken van het tweede semester. Dit was ik i.v.m. drukte vergeten. Nu is er vandaag een na-aanmeldingsdag om je als nog voor de vakken aan te melden. Echter worden hier €70,- administratiekosten voor gerekend.

Ik werd dit jaar verplicht een “Hogeschool taaltoets” te maken, waarvoor ik een licentie moest kopen met inlogcode.. 50 euro! Als ik die toets weiger te maken, krijg ik de studiepunten voor het vak “Communicatie” niet.

Vorig jaar moesten alle eerstejaars bachelor studenten een ‘clicker’ kopen twv 65 euro, waarmee tentamens gemaakt moesten worden.

Voor één van mijn vakken moest ik digitale toetsen maken en inleveren. Deze tellen vervolgens mee voor mijn, cijfer, dus deze móest ik maken. Echter, om toegang te krijgen tot de digitale toetsen moest ik een boek met inlogcode aanschaffen (terwijl ik het boek zelf al tot mijn beschikking had). Kortom: ik moest een inlogcode van 60 euro aanschaffen om een toets te kunnen maken.

Ik volg de studie Bedrijfskunde MER aan []. ik zit in mijn tweede jaar en heb afgelopen blok voor een project 53 euro aan deelnemerskosten moeten betalen omdat ik anders deze 4 studiepunten niet kon behalen.

Ik ben momenteel een jaar 4 student van de opleiding International Business and Management Studies van de []. Gedurende jaar 3 hebben we deel moeten nemen aan een ‘management spel’ via de computer tegen de betaling van 30 Euro, als je als student weigerde hieraan mee toe doen zou dit ten kosten gaan van 1 ECTS, kort gezegd, je moest 30 Euro betalen voor 1 studiepunt, deed je dit niet, dan miste je de studiepunt.

Ik studeer aan de lerarenopleiding biologie op []. Het is mijn tweede studie waar ik 7250 euro collegegeld per jaar voor betaal. Nu moet ik verplicht op een excursie van een heel weekend waar ik zeker 200 euro voor moet betalen en ik geen studiepunten voor krijg.

Gedurende de stageperiode moeten inschrijven voor mijn komende vakken, twee keer proberen in te schrijven voor de deadline, website werkte niet, tijdens mijn lunchpauzes op stage geprobeerd met school te bellen, niemand aanwezig vanwege de lunchpauze. Email gestuurd, eindelijk kunnen bereiken (1 week na de deadline). 50 euro betalen!!

Ik volg een studie bij het [] ( hbo leergang bedrijfskunde) Bij een van de examenvakken was de uitslag een 5,4. Aangezien ik het niet eens was met de beoordeling van twee examenvragen vroeg ik voorzien van een motivatie een herbeoordeling aan (kosten 75 euro).

Punt. Of had jij nog wat?

Student

We moesten ooit voor de opleiding HRM een licentie voor een spel aanschaffen, 30 euro. Vervolgens een jaar lang 25 euro per periode voor een ILL programma genaamd Meurs. Het excuus daarvoor was:we hebben jullie nu wel een boek t.w.v.100 euro bespaard

2014-03-18 09:46:27

Mark

Zit deze student toevallig op Avans? Ik herken zijn verhaal precies. Al had ik er geen probleem mee 2 jaar terug. Heb met kapot geamuseerd tijdens die game.

2014-03-17 12:39:36

Meer lezen?