Terug naar overzicht

Celblok H: rauwe gevangenisserie

Macht, roddels, afgunst en moord zijn enkele ingrediënten van de nieuwe SBS6-serie Celblok H. Suzanne (Isa Hoes) wordt jarenlang mishandeld door haar man. Als ze een aanslag op hem pleegt, wordt ze betrapt door haar dochter.

Suus belandt in een vrouwengevangenis wegens poging tot moord. Ze zit haar voorarrest uit in Celblok H van P.I. de Banckert. Daar krijgt ze te maken met de spannende machtsstrijd tussen medegedetineerden Lex (Inge Ipenburg ) en Freddy (Eva van de Wijdeven). Ongewild moet ze een keuze maken in de langlopende vete. Met alle consequenties van dien. Als de gevangenis-directrice (Daphne Bunskoek) in de eerste aflevering wordt vermoord, kleeft haar bloed aan Suus’ handen.

Alles is echt
Ondertussen komen flitsen van de verhalen van medegedetineerden naar boven. Alles is echt in de serie, althans dat pretenderen de makers. Bijvoorbeeld een kind opvoeden in de gevangenis, dat kan in Celblok H. De eerste afleveringen is Suus vooral bezig haar positie veilig te stellen. Dat levert een aantal heftige situaties op. Tijdens een gevecht op de binnenplaats komen er zelfgemaakte wapens aan te pas; moeilijk te geloven dat dit in Nederland real life ook gebeurt.

Verkapt compliment
Celblok H is een Nederlandse remake van het Australische Wentworth – waarvan er een tweede seizoen wordt gemaakt. De eerste aflevering van de Nederlandse variant op SBS6 was goed voor 1,2 miljoen kijkers en versloeg de veelbekeken serie The Blacklist op RTL4. Daarmee is Celblok H veelbelovend. Mogelijk te rauw voor de gemiddelde SBS6-kijker; wat de zender als een verkapt compliment kan opvatten. Maar als de spanningsfactor in de tweede aflevering afzwakt tot een Baantjer-gehalte is het nog maar de vraag of de kijkcijfers van de eerste aflevering representatief zijn voor het tiendelige eerste seizoen.

Celblok H wordt elke maandagavond om 20.30 uitgezonden op SBS6.

Punt. Of had jij nog wat?

Lydia Cecilia

Ik ben in 2007door een toenmalig foute vriend in de gevangenis terecht gekomen in België en zou graag een rolletje in cel blok h willen krijgen ik heb in Brussel en Brugge gezeten totaal 2 jaar en ik heb zoveel verhalen te vertellen .

2014-05-04 22:41:37

Meer lezen?