Terug naar overzicht

‘Geen extra financiële bijdrage om studiepunten te halen’

Opleidingen mogen geen extra kosten in rekening brengen voor studiereizen of andere activiteiten waar studiepunten van afhangen. Dat antwoordt minister Bussemaker op vragen van de SP.

Vorige week meldde minister Bussemaker al dat hogescholen en universiteiten geen geld mogen vragen aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. Haar antwoorden van gisteren borduren daarop voort.

Geen extra bijdrage om studiepunten te behalen
Studenten hoeven voor hun onderwijs alleen het collegegeld te betalen. ‘Dit betekent in principe dat van studenten geen extra financiële bijdrage mag worden gevraagd om studiepunten te behalen’, vat Bussemaker samen.

Wel kunnen hogescholen en universiteiten een bijdrage vragen voor activiteiten die geen deel uitmaken van de opleiding, aldus de minister. Denk aan studiereisjes of museumbezoek. ‘Deelname aan en betaling voor dergelijke activiteiten dient plaats te vinden op vrijwillige basis.’

Gratis alternatief bieden
Zodra er studiepunten van afhangen, heeft de student het recht om te weigeren. Opleidingen moeten een gratis alternatief bieden als studenten de kosten niet willen betalen.

Studenten zijn lang niet allemaal op de hoogte van hun rechtspositie. De voorlichting hierover kan beter. Daarover is het ministerie in gesprek met hogescholen, universiteiten en studentenvertegenwoordigers.

Verzoek tot teruggave
‘Als een student van mening is dat hij aan een instelling ten onrechte bepaalde studiekosten heeft betaald, kan hij een verzoek tot teruggave indienen’, aldus Bussemaker. Zo nodig kan hij naar de rechter stappen.

Vorige week presenteerde het Interstedelijk Studenten Overleg een ‘zwartboek’ met klachten over extra studiekosten.

Punt. Of had jij nog wat?

Bjorn

Bij Avans krijg je de mogelijkheid om een vervangende opdracht te doen. Deze opdracht is tevens in tijd vaak veel voordeliger dan de betaalde activiteit.

2014-03-18 14:32:20

Huub

En hoe gaat Avans hier op reageren?

2014-03-18 13:47:11

Meer lezen?