Terug naar overzicht

Huisjesmelker van jaar had ‘levensgevaarlijk’ studentenpand

De Groningse huisbaas Jan Lubbers is door de jongeren van de SP uitgeroepen tot ‘huisjesmelker van het jaar’. In één van zijn panden lekte een cv-ketel koolmonoxide. Pas na ingrijpen van de gemeente heeft hij daar iets aan gedaan.

Als er koolmonoxide lekt, ontstaan er potentieel levensgevaarlijke situaties: het gas is niet te zien of te ruiken maar kan wel dodelijk zijn. Toen de koolmonoxidemeter in het huis afging, beweerde Lubbers dat die kapot was en weigerde hij de ketel te repareren. Pas toen een van de ouders naar de gemeente stapte is het probleem opgelost, laat een inspecteur van de gemeente weten.

Niet opvallend meer klachten
Volgens de inspecteur behoort Lubbers inderdaad tot het kleine groepje huisbazen dat ‘nog wel voor verbetering vatbaar is’. Maar over Lubbers ontving hij niet opvallend meer klachten dan over anderen. Het incident met de lekkende cv-ketel speelde ongeveer een jaar geleden.

Rood organiseerde dit jaar voor de achtste keer de ‘huisjesmelker van het jaar’ verkiezing. Volgens voorzitter Lieke Smits kwamen er ruim tweehonderd klachten binnen uit twintig verschillende steden, zei ze op Radio 1.

Jacht op huisjesmelkers geopend
Gemeenten staan vaak machteloos tegenover huisbazen die hun panden laten verkrotten of zich ernstig misdragen. Maar het kabinet heeft de jacht op huisjesmelkers geopend en wil de wet aanpassen. Verhuurders die het te bont maken, kunnen binnenkort een boete krijgen die kan oplopen tot 19.500 euro. Mocht dat niet helpen, dan kan de gemeente een verhuurverbod opleggen en uiteindelijk de eigenaar dwingen zijn pand af te staan aan bijvoorbeeld een woningcorporatie. De wet moet per 1 juli van kracht worden.

Voor een lekkende cv-ketel is een wetswijziging overigens niet nodig: kamerverhuurders moeten zorgen voor een veilige situatie en een lekkende ketel hoort daar duidelijk niet bij. De gemeente-inspecteur raadt studenten aan een koolmonoxidemelder te kopen en de brandweer te bellen zodra het alarm afgaat.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?