Terug naar overzicht

Opinie: aangifte tegen Wilders is zinloos

Aangifte doen tegen Wilders is zinloos zo betoogt Avansdocent Youssef Azghari in onderstaand opiniestuk.

Met de slogan ‘minder Marokkanen’ heeft Wilders wederom met succes voor bombarie gezorgd en Nederlanders op de kast gejaagd. Eerlijk gezegd wilde ik hem liever negeren, want pestkoppen verdienen in mijn ogen geen enkele aandacht. Maar doordat sommige Marokkaanse Nederlanders en ook autochtone Nederlanders weer overdreven reageerden op deze domme uitspraak, klim ik in de pen om een ander geluid te laten horen.

Wilders vergelijken met Hitler, zoals de Amsterdamse PvdA-bestuurder Sidali in eerste instantie deed, vind ik zelf dommer dan de uitglijder van de moslimhater. Doordat Sidali de generaliserende oneliner van Wilders onder een vergrootglas legde en hem vergeleek met een dictator die miljoenen mensen de dood heeft ingejaagd, trapte deze Marokkaanse Nederlander direct in Wilders’ val en zoog deze sluwe vos abrupt alle aandacht tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dit, terwijl zijn anti-islampartij slechts in twee steden, in Almere en Den Haag, meedeed en zijn partijleden daarna weglopen van hem.

Ook aangifte doen, zoals het college van Nijmegen wil doen, tegen deze Marokkanenhater is zinloos. Dat is namelijk precies wat hij wil bereiken; genieten van een groot podium en het einde van het liedje kennen we allemaal. Wilders mag zeggen wat hij wil, hoewel ieder verstandig mens erover eens is dat wat hij zei inderdaad racistisch is.

Al eerder is, zonder succes, aangifte gedaan tegen Wilders vanwege zijn anti-islamfilmpje Fitna. Ook toen mocht deze mediaverslaafde na vele uren op de televisie van de rechter ongestraft naar huis gaan en zijn onzin ‘onder het mom van vrijheid van meningsuiting’ blijven verkondigen.

In dit land mag je kennelijk veel zeggen zonder dat je je hoeft te verantwoorden, laat staan opgepakt wordt of in de cel belandt. Dat is prachtig,maar heeft ook een keerzijde. Je mag in het publieke domein zelfs zeggen dat je bevolkingsgroepen, zoals zigeuners of Limburgers, of bepaalde religies, zoals de islam of het jodendom, of zelfs alle homo’s intens haat. Nog veel dommere uitspraken en onzin toeteren, is ook allemaal mogelijk in dit land waar iedereen verslaafd lijkt te zijn om een mening over alles en nog wat te hebben.

Dus zolang Wilders niet openlijk oproept tot een heilige oorlog tegen moslims, of welke andere groep in de toekomst door Wilders genoemd zal worden waarmee hij bange mensen aan zijn partij kan binden, balanceert hij op een dun koordje. Bovendien kunnen wij onze energie beter ergens anders in steken dan Wilders opnieuw voor de rechter dagen.

Al jaren blijkt dat een hardnekkig deel van onze Marokkaanse Nederlanders het helaas bar slecht doet, vooral in de grote steden, en lak heeft aan slechte beeldvorming die zij veroorzaken voor alle Marokkanen. Daar kunnen we onze ogen niet meer voor sluiten. Op deze slechte voorbeelden moeten we onze pijlen meer gaan richten door ze in eigen kring en familie bij de nekharen te pakken, zelf het goede voorbeeld te geven, opnieuw op te voeden, hun mentaliteit positief te veranderen en ze zo op het rechte pad te brengen.

Misschien is het nog niet eens een geen gek idee om sommige zwaar ontspoorde Marokkaans-Nederlandse jongeren die enorm radicaliseren, voor structurele overlast zorgen in wijken, de school voortijdig verlaten of in de criminaliteit belanden tijdelijk terug te sturen naar hun familie in Marokko en verplichten de meest kwetsbare groepen daar, zoals bedelaars en straatkinderen, te helpen. Op deze wijze ervaren ze via een harde leerschool wat ze hier in Nederland zoal missen.

In hun kielzog zou ik Wilders en co. adviseren om met deze ontspoorde zwart-witdenkers af te reizen, want dan zien zij hoe verschillend Marokkanen kunnen zijn, van zeer modern tot oerconservatief. Wilders zal zeker een aantal geestverwanten tegenkomen, zoals fans van Osama bin Laden, maar die worden in Marokko genegeerd. Wat dat betreft heeft Wilders qua ideologie meer gemeen met deze gevaarlijke idioot, vanwege zijn extremistisch gemekker over mensen die hij zeer eenzijdig kent.

Drs. Youssef Azghari is docent bij Avans en schrijver van Mijn Jihad. Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam.

Punt. Of had jij nog wat?

Poelmans F.C.

Ik ben het volledig eens met de schrijver.

2014-03-26 12:27:34

Ivar

Een statement maken dmv aangifte doen is een effectieve manier om te laten zien waar we voor staan en dat wij geen haat en racisme tolereren. Wilders' haatzaaierij en kortzichtigheid is wel degelijk vergelijkbaar met fascisme à la 1933.

2014-03-25 22:44:55

k

Geert vroeg alleen of zijn publiek meer of minder Marokkanen in de stad willen. Je mag toch wel gewoon een vraag stellen? Marokkanen zijn Marokkaans als ze zich 'gediscrimineerd' voelen, maar bij een uitkering aanvragen zijn ze ineens Nederlander

2014-03-25 12:06:55

Jan

Je ziet een kans om over andermans ruggen bekend te worden Drs.? Laat me niet lachen. Wilders zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op, het zou een prachtige wereld zijn zonder die half Indonees. Die wel het zelfrecht mag hebben zich Hollands te noemen.

2014-03-25 12:04:06

Nora

Wat een zwak betoog. Indien je stelt dat "aangifte zinloos" is, zou je dat in de eerste plaats juridisch moeten onderbouwen. Deze uitspraak verschilt wezenlijk van uitspraken waar hij eerder voor is vrijgesproken. Aangifte is dus juist kansrijk!

2014-03-25 11:06:07

Mark

Wat een kortzichtige gedachtegang van jou. Wilders noemt inderdaad problemen in de Maatschappij, hij komt echter nooit met werkbare oplossingen. Kun je daarnaast je verhaal van de meerderheid in Nederland is het eens met Wilders onderbouwen?

2014-03-25 08:36:08

Soufiane

Kort en krachtig; Drs Youssef Azghari, van mij mag je die drs weglaten! Die pluim geef ik liever aan personen als; Martin Luther King, Nelson Mandela en co die streden om gelijkheid en wel hun mond durfden te openen. Drs stelt in uw geval niets voor

2014-03-25 03:09:56

carlovdoorn

Vind je het raar dat ik een PVV stemmer ben? Moet je dit artikel is lezen: http://www.omroepbrabant.nl/?news%2F208524802%2FJo+Vlemmix+%2887%29+op+begraafplaats+overvallen+en+in+elkaar+geslagen.aspx

2014-03-24 21:00:59

Ikke

Duidelijk een PVV stemmer

2014-03-24 17:01:22

carlovdoorn

Feit blijft dat Geert riep wat willen jullie (vraagvorm) Meer of Minder marokanen. De menigte riep uiteindelijk minder. Maar dat wil ook de meerderheid van Nederland. Feit blijft dat de multiculturele samenleving een opzichzelf staande mislukking is.

2014-03-24 12:28:26

Meer lezen?