Terug naar overzicht

14,6 procent van de hbo’ers haakt af

Dit jaar stopten bijna dan zestienduizend eerstejaars vóór 1 februari met hun opleiding. Naar verhouding zijn het er minder dan vorig jaar, maar nog altijd meer dan een paar jaar geleden.

13 procent van de eerstejaars gooide voor 1 februari de handdoek in de ring, en dat is 0,5 procent minder dan vorig jaar.

14,6 procent van de hbo’ers
Wie zijn studie vóór 1 februari staakt, hoeft de basisbeurs van zijn eerste studiemaanden niet terug te betalen. De cijfers laten zien hoeveel studenten van die mogelijkheid gebruikmaakten. Het gaat om 14,6 procent van de hbo’ers en 9,2 procent van de universitaire studenten.

Jarenlang zweefde het aandeel tussentijdse afhakers rond de 11 à 12 procent. Maar in 2012 werden het er plotseling veel meer: 13,6 procent stopte toen voor 1 februari. Een jaar later was die tussentijdse uitval al even hoog (13,5 procent).

Dit jaar lijkt het tij te keren, vooral aan de universiteiten. Een woordvoerder van het ministerie vermoedt dat studenten nu beter op hun plek zitten dan voorheen, zei hij tegen de NOS.

Normen verhoogd
Maar er zijn andere verklaringen denkbaar. Veel onderwijsinstellingen verhoogden de normen in het eerste jaar: het bindend studieadvies werd strenger en misschien voorzagen iets meer studenten dat ze de finish toch niet zouden halen. De stijging in voorgaande jaren viel ook samen met plannen voor een langstudeerboete: wie meer dan een jaar studievertraging opliep, zou 3.000 euro extra collegegeld moeten betalen. Die boete was voor eerstejaars nog ver weg, maar zorgde wel voor onrust.

Punt. Of had jij nog wat?

W*

haha ja, ik ken ook iemand die is afgehaakt omdat ze in de eerste zit en het haar duidelijk is dat ze t jaar al niet zou halen voor 1 februari, kan ze mooi een half jaar werken en krijgt ze geld terug. Volgend jaar schrijft ze zich opnieuw in.

2014-04-01 11:55:52

Meer lezen?