Terug naar overzicht

Duizenden studiekiezers dreigen deadline te missen

Twee weken voor de deadline van 1 mei hebben nog maar weinig studiekiezers zich ingeschreven voor een opleiding. Wie te laat komt, kan straks geweigerd worden.

Duizenden jongeren dreigen te laat te komen. Bij de universiteiten hebben 42.000 mensen zich aangemeld, terwijl de teller vorig jaar al weken voor de oude deadline van 1 september boven de zestigduizend uitkwam.

Ruim 63.000 hbo’ers
In het hbo is ongeveer hetzelfde aan de hand: op dit moment hebben zich ruim 63.000 nieuwe studenten aangemeld, terwijl er jaarlijks meer dan honderdduizend hbo’ers aan de start verschijnen.

‘We denken dat het de komende twee weken nog kan bijtrekken’, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. ‘Maar laat dit voor studiekiezers een wake-up call zijn: let op de deadline. Het is belangrijk dat ze straks aan studiekeuzeactiviteiten meedoen.’

Vóór 1 mei
Dit jaar moeten studiekiezers zich voor het eerst vóór 1 mei aanmelden. In de maanden erna voeren ze gesprekjes of doen ze een test, waarna ze een advies van hun opleiding krijgen: je bent wel of niet geschikt.

De onderwijsinstellingen mogen de aankomende studenten in principe niet aan de poort tegenhouden, zelfs niet als deze volkomen ongeschikt lijken. Dat mag alleen als de aspirant-studenten zich te laat aanmelden, oftewel na 1 mei. Ze kunnen echter ook besluiten de late aanmelders toch toe te laten.

Late inschrijvers
Het is niet erg waarschijnlijk dat de late inschrijvers massaal geweigerd zullen worden. De bekostiging van universiteiten en hogescholen hangt immers mede van het aantal inschrijvingen af.

Punt. Of had jij nog wat?

A. Zaagmans

Bij zulke belangrijke zaken dien je toch gewoon op tijd te zijn en de voorwaarden te kennen. De week is zo doormidden voordat je het doorhebt. Ben zelf nooit te laat en andere kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

2014-04-16 08:15:39

Nick Kers

@nick Wanneer mensen dat aanvoeren hebben ze zich niet verdiept in de aanmelding deze is namelijk ook op te zeggen. Hierdoor is het mogelijk om je nog voordat je begint uit te schrijven.

2014-04-15 16:01:52

Nick

@Kenny kiesen Sommige wachten eerst hun uitslagen af van hun examens op de middelbare scholen wat pas in juni bekend wordt gemaakt of zijn bezig met andere verplichtingen op hun vooropleiding.

2014-04-15 15:23:04

Anoniemus

Ben het eens met Kenny, maar om een ultimatum in te stellen voor 1 mei vind ik persoonlijk te vroeg. Waarom niet 15 juni, dan weten middelbare scholieren immers ook beter of ze geslaagd zijn of niet...

2014-04-15 14:52:47

Kenny kiesen

Mensen moet maar eens eerder beginnen met plannen. Dan kom je een heel eind.

2014-04-15 13:26:49

Meer lezen?